- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шпијунирају за Украјину: Како је амерички дрон завршио на дну Црног мора

© TOBIAS SCHWARZ / AFPАмерички дрон MQ-9 reaper
Амерички дрон MQ-9 reaper - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Амерички дрон МQ-9 Reaper завршио је на дну Црног мора због лоших маневарских способности, али ни после овог инцидента Американци се неће смирити и наставиће да се врзмају близу руских граница, упозоравају руски војни експерти.
Сједињене Америчке Државе и земље чланице НАТО већ су успеле да створе напету ситуацију око руских граница, посебно у црноморском региону, каже за Спутњик руски војни експерт Иван Коновалов.
„Тамо су присутни њихови извиђачки авиони и дронови. Поред тога, у црноморском региону периодично је присусутна и борбена авијација НАТО. А што се тиче америчког дрона МQ-9 Reaper који се срушио у Црно море, ово је озбиљна беспилотна летелица стратешке класе. И њени главни задаци су извиђање и прикупљање обавештајних података. Ови извиђачки дронови имају и опрему која може дубоко да извиђа руску територију“, објашњава Коновалов.
Како је саопштило руско Министарство одбране, амерички дрон МQ-9 Reaper пао је у Црно море током оштрог маневрисања у међународним водама близу Крима. Беспилотна летелица је са искљученим транспондерима летела у правцу Русије, нарушивши границе подручја привременог режима коришћена ваздушног простора успостављеног за потребе извођења руске специјалне војне операције.
Према наводима министарства, руски ловци су подигнути у ваздух искључиво да би идентификовали уљеза. Међутим, услед наглог маневрисања, дрон је изгубио висину и пао у воду. Што се тиче руских ловаца, они уопште нису долазили у контакт са америчком беспилотном летелицом, а камоли употребили ваздушно-десантно оружје против ње.

Шпијунирају, извиђају и прикупљају податке за Украјинце

Војни експерт и аналитичар Сергеј Боровиков истиче да је беспилотна летелица МQ-9 Reaper чисто извиђачки дрон.
„Његов задатак је да прикупља информације о тренутном кретању руских трупа, радиоелектронској активности, војним објектима на Криму, положају флоте, као и положају противваздушних ракетних система, авиона и лансирању ракета. Након тога, ове информације се предају украјинској страни и користе се у планирању војних операција. Значи, овај дрон је на страни Украјине и фактички учесник у сукобу“, констатује наш саговорник.
Међутим, Коновалов напомиње да овај дрон није једина летелица која се мотала око руских граница.
„Велики број авиона који припадају Сједињеним Америчким Државама и земљама-чланицама НАТО лети око руских граница. На пример, то су радили амерички шпијунски авиони RC-135. Они су били превише близу руским границама. Међутим, наши ловци су ишли да их пресретну. Затим су Американци говорили да се Руси понашају некоректно. Не. Руси раде праву ствар. Руска авијација тера агресоре од својих граница“, наводи стручњак.

Американци се неће смирити

Што се тиче самог пада америчког дрона МQ-9 у Црно море, Боровиков каже да ова беспилотна летелица уопште није имала контакт са руским ловцима. Према речима стручњака, не искључује се могућност да је дрон завршио у мору због лоше маневарске способности.
На питање да ли ће Сједињене Америчке Државе извући поуку из ове ситуације, Боровиков каже да се Американци неће смирити.
„Ово није први дрон који су САД изгубиле. То се догађало и у Сирији, Ирану...Сматрам да ни ова ситуација неће много утицати на намере Американаца, али ће вероватно њихове следеће беспилотне летелице имати пратњу“, сматра саговорник Спутњика.
И Коновалов верује да амерички дронови неће престати да лете у близини руских граница.
„Неће престати из једноставног разлога – америчка војно-политичка машинерија је инертна. Поред тога, Сједињене Америчке Државе пате од ароганције. Они мисле да је њима све дозвољено“, констатује наш саговорник.
Амерички дрон пао је у Црно море у уторак, како је саопштило руско Министарство одбране, због оштог маневрисања. Европска команда САД тврди да се руски авион Су-27 наводно сударио са дроном, а Пентагон је потврдио да је летелица била у извиђачкој мисији.
Шеф Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин упозорио је да САД воде врло активну обавештајну делатнос ту Црном мору, користећи сва технолошка средства, али и истакао да је Русија детаљно упозната с циљевима те америчке активности.
Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је да амерички дронови сакупљају обавештајне податке које Кијев затим употребљава за нападе на Русију. Према његовим речима, Москва се нада да ће САД, престати да лете у близини руских граница.
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Руски амбасадор: Дронови САД сакупљају обавештајне податке које после користи украјинска војска
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Патрушев: Тражимо амерички дрон у Црном мору
Генерал армии США Ллойд Джеймс Остин III - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
РУСИЈА
Шеф Пентагона се обратио руским пилотима након инцидента са дроном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала