- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђанију нови мандат на челу ФИФА – почиње „американизација“ фудбала

© AP PhotoЂани Инфантино, председник ФИФА
Ђани Инфантино, председник ФИФА - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Пратите нас
Швајцарац Ђани Инфантино биће и у наредне четири године председник Међународне фудбалске федерације, саопштено је из ове организације.
У саопштењу се наводи да је Инфантино на Kонгресу ФИФА у Kигалију (Руанда) изгласан акламацијом као једини кандидат за председника.
„Ово је невероватна част, привилегија и одговорност. Обећавам да ћу да наставим да служим фудбалу и ФИФА широм света. Волим вас све. И оне који мене воле, и оне који ме не воле“, рекао је Инфантино.
Швајацарац је за председника ФИФА први пут изабран на ванредном Kонгресу 2016. године након оставке Сепа Блатера.
Инфантино каже да је поносан на повећање броја учесника на Светском првенству са 32 на 48 селекција и тврди да свету треба још више фудбала.
„Kада чујем да има превише фудбала… Да, можда на неким местима, али не свуда. У ствари, у већини делова света фудбал се не игра довољно. Потребно нам је много више, а не мање такмичења. Желимо да се фудбал развија широм света. Размишљамо о организацији Светског клупског првенства за жене и ФИФА Светске серије у марту, на сваке две године, када су екипе слободне од квалификација”, рекао је Инфантино.
Швајцарац је истакао да ће ФИФА наставити да преиспитује систем трансфера како би се побољшала транспарентност и додао да би ова Асоцијација могла да разговара о ограничењу плата. Предложио је и увођење горње границе за трошкове трансфера, нека врста селери кепа по угледу на амерички професионални спорт.
Ђани је обећао да ће приходи од фудбала у наредном четворогодишњем мандату бити 11 милијарди долара.
„Приходи су порасли на 7,5 милијарди долара у периоду када смо били погођени корона вирусом. Kада сам стигао, резерве ФИФА су износиле око милијарду долара, сада износе око четири милијарде. У наредном циклусу обећавамо приходе у износу од 11 милијарди долара“, похвалио се Инфантино.
Стефан Бајчетић - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
СПОРТ
Повреда је покварила планове Шпанији и оставила трачак наде Србији: „Тешко је рећи збогом“
Ливерпул - Реал, Лига шампиона - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
СПОРТ
Тужна слика српског фудбала – „последњи самурај“ и то само на папиру
Наполи - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
СПОРТ
Чизма поново маршира Европом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала