- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Ово је циљ „формуле мира“ Зеленског

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
„Формула мира“ украјинског председника Владимира Зеленског нема никакве везе са миром, то је скуп нереалних ултимативних захтева нашој земљи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Она је подсетила да су неки од тих захтева повлачење снага из руских региона: ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, па чак и Крима, исплата репарација...
„Циљ украјинске ‘формуле’ је капитулација Русије уз помоћ Запада“, оценила је Захарова.
Портпаролка је овако прокоментарисала изјаву министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе у разговору са кинеским колегом Ћин Гангом у којој је украјински министар подвукао да је „формула мира“ Зеленског значајна за заустављање агресије и обнову праведног мира у Украјини.
„Све земље које желе да допринесу нормализацији ситуације требало би да своје апеле за мир упуте Кијеву и његовим покровитељима, који све више Украјину увлаче у опасан вртлог конфронтације“, поручила је Захарова.
Према њеним речима, мишљење украјинских власти о било ком међународном питању имало би бар некаквог смисла само ако би Украјина сачувала суверенитет од САД, али да то ипак није тако.
Она је закључила да је кијевски режим одавно инструмент САД и других НАТО земаља у борби против Русије, а они уопште нису заинтересовани за мирно решавање ситуације.

Шта је потребно за мир?

Захарова је, поред овога, истакла да саставни део решавања украјинског сукоба треба да буде укидање свих незаконитих санкција и тужби против Русије у међународним судовима.
Портпаролка је нагласила да су за постизање одрживог мира неопходни и прекид испорука оружја и плаћеника Кијеву, окончање непријатељстава, враћање неутралног ванблоковског статуса Украјини, међународно признање нових територијалних реалија, које су настале као резултат остваривања права народа на самоопредељење.
Претходно је украјински председник Владимир Зеленски изнео украјинске услове за почетак дијалога.
Он је раније потписао и указ о ступању на снагу Одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о немогућности преговора са руским председником Владимиром Путином. Такође је изјавио да Украјина неће преговарати са Русијом, док је Путин њен председник.
Крајем октобра прошле године председник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Шолц: Русија мора да направи први корак за постизање мира у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала