- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија забринута због покушаја неких земаља да подрију нуклеарну безбедност

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Москва је забринута да би неодговорни поступци неких земаља могли да поткопају глобалну нуклеарну безбедност, наводи се у ауторском чланку председника Русије Владимира Путина за кинески лист „Женмин жибао“, под називом „Русија и Кина – партнерство усмерено ка будућности“.

„Као и наши кинески пријатељи, ми се залажемо за строго поштовање Повеље УН, поштовање међународног права, укључујући хуманитарно право. Посвећени смо принципу недељивости безбедности, који грубо крши НАТО блок. Дубоко смо забринути због неодговорних и једноставно опасних дејстава која би могла да наруше глобалну нуклеарну безбедност“, истакао је Путин.

Према његовим речима, подстицање сукоба у Украјини представља још један пример како Запад покушава да одржи своју глобалну доминацију.
„Криза у Украјини, коју је испровоцирао и марљиво подгревао Запад, данас је најсјајнија, али никако једина манифестација намере да се одржи доминација на међународној сцени и једнополарни светски поредак“, уверен је руски лидер.
Путин је додао да је Москва захвална Пекингу на уравнотеженом ставу о Украјини и поздравља његову спремност да учествује у решавању кризе.

„Захвални смо за уравнотежену линију Кине у вези са догађајима у Украјини, за њено разумевање предисторије и стварних узрока. Поздрављамо спремност Кине да игра конструктивну улогу у решавању кризе“, нагласио је руски председник.

Према његовим речима, ситуација у Украјини се може решити дипломатским путем и Москва је за то спремна.
„Русија је отворена за политичко-дипломатско решење украјинске кризе. Међутим, још у априлу 2022. године мировни преговори су прекинути, али их нисмо прекинули ми. Будућност мировног процеса зависи искључиво од спремности за озбиљан разговор, узимајући у обзир насталу геополитичку реалност“, констатовао је Путин.
Нажалост, наставио је он, ултимативни захтеви упућени Русији само говоре о изолацији од такве реалности и незаинтересованости других страна за проналажење излаза из постојеће ситуације.

НАТО жели да подели Евроазију

Запад жели да продре у Азијско-пацифички регион и подели Евроазију на војне блокове како би обуздавао Русију и Кину, али ти покушаји су осуђени на неуспех, оценио је Путин.
„Немогуће је не схватити да НАТО покушава да својим активностима дâ глобални опсег, са циљем да продре у Азијско-пацифички регион. Да неке силе упорно теже да поделе заједнички евроазијски простор на мрежу ‘ексклузивних клубова’ и војних блокова усмерених на спутавање развоја наших земаља и ограничавање њихових интереса. То, међутим, нико неће моћи да постигне“, нагласио је шеф руске државе.
Према његовим речима, све се више заоштрава политика Сједињених Америчких Држава на двоструко обуздавање Русије и Кине, као и оних који не подлежу америчком диктату.
„Видимо да спољни геополитички пејзаж доживљава драстичне промене. ‘Колективни Запад’ се све очајније држи архаичних догми, своје доминације која измиче, стављајући на коцку судбину читавих држава и народа. Политика који су САД водиле за двоструко обуздавање Русије и Кине, као и свих оних који не подлежу америчком диктату, све је оштрија и асертивнија. У току је демонтажа архитектуре међународне безбедности и сарадње. Русија је проглашена за ‘непосредну претњу’, а Кина за ‘стратешког конкурента’“, закључио је Путин.
Према његовом мишљењу, руско-кинески односи представљају камен темељац регионалне и глобалне стабилности и оне су модел сарадње великих сила.
„Управо руско-кинески односи данас фактички делују као камен темељац регионалне и глобалне стабилности, подстичу економски раст и служе као гарант позитивне агенде у међународним пословима. Они су пример хармоничне креативне сарадње великих сила“, оценио је Путин.
Руски председник написао је текст уочи посете кинеског лидера Си Ђинпинга Русији, која ће почети 20. и трајати до 22. марта. Званични представник кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је раније да ће током ове посете кинески председник детаљно разговарати са руским колегом о „важним глобалним и регионалним питањима“.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
РУСИЈА
Путин уочи посете „доброг пријатеља" Сија: Имамо велика очекивања од предстојећих преговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала