- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Највећа банка Швајцарске преузима „Креди Свис“

© AP Photo / Michael BuholzerЛого швајцарских банака "Креди Свис" и УБС
Лого швајцарских банака Креди Свис и УБС  - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Банку „Креди Свис“, која се нашла у кризи, преузеће највећа швајцарска банка УБС, саопштила је Швајцарска национална банка, додајући да ће пружити помоћ за подршку преузимању.

„УБС је данас објавио о преузимању ‘Креди Свиса’. Ово преузимање је омогућено уз подршку савезне владе Швајцарске, Швајцарске управе за надзор финансијских тржишта ФИНМА и Националне банке Швајцарске“, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да ће Национална банка пружити „значајну помоћ“ око преузимања. Прецизира се да ће Централна банка УБС-у обезбедити 100 милијарди швајцарских франака (108 милијарди долара) ликвидности.
„Преузимањем ‘Креди Свиса’ од стране УБС-а пронађено је решење да се обезбеди финансијска стабилност и заштити швајцарска привреда у овој изузетној ситуацији“, истиче се у саопштењу.
Раније је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе, саопштио да највећа швајцарска банка УБС разматра куповину „Креди Свис“. Како је навео лист, иза организације преговора стоје Швајцарска народна банка и финансијски регулатор ФИНМА, који покушавају да ојачају поверење у банкарски сектор земље. Такође је наведено да је УБС понудио куповину „Креди Свис“ за милијарду долара.
У среду је вредност акција „Креди Свис“ пала на берзи за четвртину. Раније је финансијски стручњак Роберт Кијосаки изјавио да би следећа банка која би могла да пропадне након банкрота америчке банке „Силицијумска долина“ (СВБ) могла бити „Креди Свис“. Банка је са своје стране навела да ће позајмити до 50 милијарди швајцарских франака (око 53,7 милијарди долара) од Централне банке.
Улаз у швајцарску банку Креди Свис - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Медији: Швајцарска разматра национализацију банке „Креди Свис“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала