- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„У опасности од пропасти 186 америчких банака“: Шокантно истраживање стручњака из САД

© AFP 2023 / NOAH BERGERУлаз у седиште банке "Силицијумска долина" у Калифорнији
Улаз у седиште банке Силицијумска долина у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
У опасности од пропасти, на сличан начин као Банка Силицијумске долине, је 186 америчких банака, показује недавна студија стручњака из те земље.
Недавна студија Мреже за истраживање друштвених наука сугерише да би 186 америчких банака могло пропасти ако половина њихових штедиша изненада повуче своја средства. Истраживачи су формулисали спекулативни сценарио у којем је свака банка доживела бежање клијената и закључили да ће америчка Федерална агенција за осигурање депозита (ФДИЦ) остати без новца.
Студија је објављена убрзо након пропасти Банке Силицијумске долине (СВБ), најгорег случаја пропасти америчке финансијске институције од 2008. године.
„Наши прорачуни сугеришу да су ове банке сигурно изложене потенцијалном ризику од пропадања услед бежања клијената, одсуства друге државне интервенције или докапитализације“, написали су економисти.
Чак и ако се само половина депонената, чији депозити нису осигурани, одлучи да се повуче, скоро 190 банака је изложено потенцијалном ризику од обезвређивања осигураних депонената, са потенцијално 300 милијарди долара осигураних депозита у ризику, каже се у сажетку студије. Како се даље упозорава, ако повлачење неосигураних депозита изазове чак и мали „пожар“, знатно више банака је у опасности.
Проблем лежи у чињеници да се имовина проучаваних банака налази у државним обвезницама и хипотекарним хартијама од вредности, на које су негативно утицала недавна повећања каматних стопа Федералних резерви, преноси Фокс бизнис.
Већина имовине СВБ биле су дугорочне државне обвезнице. Упркос томе што су оне биле добра дугорочна инвестиција, вредност им је опала у односу на цену за коју их је СВБ првобитно купио. СВБ је превише инвестирао у дугорочне хипотекарне хартије од вредности са више од 10 година до доспећа.
СВБ је продао те обвезнице са запањујућим губитком од 1,8 милијарди долара како би задовољио повлачење појединих клијената. Када је СВБ објавио тај губитак, депоненти су се успаничиле и подигли свој новац.
„Ове калкулације сугеришу да је недавни пад вредности банкарске имовине веома значајно повећао крхкост америчког банкарског система када је у питању повлачење неосигураних штедиша“, закључује се у сажетку студије.
Банка Силицијумска долина  - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Да ли је „банкарска криза готова“, или су „пале прве домине“- где су нестали финансијски стручњаци
Америчка берза - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Рекордно задуживање америчких банака - десетине милијарди више него 2008.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала