- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Српски и бугарски епископ подржали канонску Украјинску православну цркву

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVУкрајински војници у Кијевско-печерској лаври у Кијеву
Украјински војници у Кијевско-печерској лаври у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Архијереји Српске и Бугарске православне цркве, епископ горњокарловачки Герасим (Попович) и митрополит ловчански Гаврил (Динев), пружили су подршку канонској Украјинској православној цркви.
„Епископ горњокарловачки Герасим (СПЦ) упутио је захтев влади Хрватске да у Европском парламенту заштити Украјинску православну цркву. Митрополит ловчански Гаврил (БПЦ) обавестио је митрополита Луку да је његово писмо објављено на бугарском језику у низу медија и да је изазвало велики одјек у бугарском друштву“, наводи се на сајту УПЦ.
Напомиње се да је раније митрополит запорошки и мелитопољски Лука (Коваленко) упутио писма архијерејима Српске и Бугарске православне цркве, у којима је саопштио о ситуацији у украјинском православљу.
Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се 11. марта верским лидерима и међународним личностима са поруком о ситуацији око Кијевско-печерске лавре, назвавши репресивним циљеве украјинских званичника који из ње протерују монахе УПЦ.
Почетком јануара 2023. украјинске власти су одузеле Трапезну цркву канонској Украјинској православној цркви, као и Успенски сабор – главни храм лавре и дозволиле представницима расколничке Православне цркве Украјине да у њима служе литургије. Након тога је национални резерват „Кијевско-печерска лавра“ наложио монасима УПЦ да до 29. марта напусте зграде лавре. Министар културе Украјине Александар Ткаченко изјавио је да монаси канонске УПЦ могу да остану у лаври ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).
Значај Кијевско-печерске лавре за вернике једна је од тема новог издања ауторске емисије Љубинке Милинчић Мој поглед на Русију:
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
РУСИЈА
Одлука Кијева о Кијевско-печерској лаври кап у чаши: Прогон УПЦ почео још крајем прошлог века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала