- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни ракетни систем Торнадо-Г у подручју специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски позвао Пекинг да се придружи украјинском „мировном плану“

Пратите нас
У току је 391. дан специјалне војне операција у Украјини. Министарство спољних послова Русије саопштило је да Велика Британија, Француска и Немачка не могу бити посредници у мировном процесу у Украјини, јер оне учествују у конфликту. Јапански премијер Кишида посетиће Украјину први пут од почетка специјалне операције.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:55 21.03.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да кинеске власти нису одговориле на његов предлог да се придружи украјинском „мировном плану“.
„Нема ништа конкретно, још нема потврде. Ми смо нашу формулу мира предали Кини и јавно и дипломатским каналима и позивамо је да учествује у овој формули. Чекамо одговор“, рекао је Зеленски на заједничкој конференцији са премијером Јапана Фумио Кишидом.
21:44 21.03.2023
Зграда Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СВЕТ
Пентагон: САД не планирају да шаљу Украјини муницију са осиромашеним уранијумом
20:20 21.03.2023
Самит Европске уније, који ће бити одржан 23-24. марта, размотриће проширење производних могућности Европске уније, како би се Украјини испоручило милион јединица муниције, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел.
Он је додао да ће се на самиту такође разматрати конфисковање замрзнуте руске имовине.
19:17 21.03.2023
У Одеси су одјекнуле експлозије, јавио је украјински медиј „Суспиљне“.
Према подацима украјинске агенције за упозоравање, у Одеској области објављена је узбуна за ваздушну опасност.
18:28 21.03.2023
Вашингтон ће Кијеву испоручити ракетне системе „Патриот“ раније него што се првобитно очекивало због скраћеног рока обуке украјинских војника, јавила је телевизија „Си-Ен-Ен“ позивајући се на своје изворе.
16:38 21.03.2023
Столтенберг: НАТО жели да повећа производњу муниције за Кијев и за сопствену одбрану
НАТО ради на повећању производње муниције за подршку Украјини, као и ради сопствене одбране, изјавио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг, представљајући годишњи извештај о резултатима делатности и ситуације у области међународне безбедности.
„У процесу смо усаглашавања нових могућности производње најважније муниције и ангажовања индустрије у повећању производње, како бисмо подржали Украјину... као и нашу сопствену одбрану“, рекао је Столтенберг.
Према његовим речим, у току је и активан рад на заштити безбедности кључне инфраструктуре, укључујући подводне каблове и цевоводе.
13:47 21.03.2023
Британија ће предати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом, рекла је заменица министра одбране земље Анабел Голди.
„Упоредо са испоруком ескадриле... борбених тенкова "Челенџер 2" Украјини, испоручићемо муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту британског парламента.
Осиромашени уранијум се користи за противоклопне пројектиле због своје велике чврстине и значајне разарајуће снаге. Први пут је коришћен у тенковским гранатама у нацистичкој Немачкој због недостатка гушћег волфрама.
Сличне гранате Запад је већ користио у бомбардовању Југославије и током инвазије на Ирак.
12:28 21.03.2023
Територија нафтне дистрибутивне станице "Новозибков" била је мета напада украјинског дрона, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомоз.
Нико није повређен.
11:58 21.03.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Оборен украјински Су-25 у подручју Никаноровке (ДНР);
- Руске трупе су ликвидирале око 80 украјинских војника у правцу Купјанска;
- Руске трупе ликвидирале 95 војника Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
- Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан до 160 војника у правцу Доњецка;
- Руске трупе ликвидирале преко 40 украјинских војника и артиљеријски систем М777 америчке производње у правцу Херсона;
- Оружане снаге Русије су уништиле три радарске станице Оружаних снага Украјине америчке производње.
11:32 21.03.2023
Снажна експлозија у Запорожју који се налази под контролом Кијева, изјавио је члан запорошке обласне администрације Владимир Рогов.
10:24 21.03.2023
Украјински борци заузимају куће у предграђу Артјомовска, без евакуације цивила, рекао је Спутњику пензионисани потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
"У насељима Григоровка, Богдановка и Калиновка забележен је долазак јединица оружаних формација Украјине које су смештене у домове цивила“, рекао је он.
Према речима Марочка, украјинске трупе заузимају, не само празне куће, већ и оне у којима људи живе.
09:52 21.03.2023
Војна обавештајна служба Украјине не располаже информацијама о могућој испоруци оружја Русији из Кине, саопштио је представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреј Јусов.
09:00 21.03.2023
Руски артиљерци уништили су ноћу код Херсона, који контролишу кијевске трупе, украјинску самоходну хаубицу „Акација” са посадом и муницијом, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Према његовим речима, дан раније „артиљерија је у подручју Белозјорке уништила минобацач 120 мм са муницијом и посадом, губици непријатеља: 6 мртвих и 2 рањена војника.
08:51 21.03.2023
Кијев чека потврду телефонског разговора између кинеског председника Си Ђинпинга и украјинског председника Владимира Зеленског, саопштила је министарка за реинтеграцију неконтролисаних територија Украјине Ирина Верешчук у интервјуу за италијански лист Коријере дела сера.
"Не знам, чекамо потврду", рекла је она на питање да ли ће бити телефонског разговора.
"То би био важан корак. Они имају шта да кажу један другом", додала је она.
08:44 21.03.2023
Аутомобили дипломатских мисија испред зграде Министарства иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Русија искључила учешће четири западне земље у мировном процесу у Украјини
08:06 21.03.2023
Снажна експлозија у Харкову.
08:05 21.03.2023
Медији: Скопље испоручило Украјини „сухоје“ који нису у летном стању
Министарка одбране Северне Македоније Славјанка Петровска потврдила је да је Скопље испоручило Украјини четири авиона Су-25, пише портал „Џејнс“.
Како се наводи, ради се о три једноседа Су-25 и једном двоседу Су-25УБ. Међутим, у чланку се наводи да авиони нису у летном стању.
„Опрема која је испоручена Украјини састоји се од стрељачког оружја и муниције, артиљеријског оруђа, тенкова, ловаца 'сухој', противтенковског наоружања и ПВО, као и опреме за војну авијацију“, казала је министарка.
08:03 21.03.2023
Од уласка руских трупа у Украјину, Европска комисија је издвојила више од 10 милиона евра Међународном кривичном суду „као подршка раду на Украјини“, рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.
ЕК планира да издвоји још 3 милиона евра суду до 2025. године.
„И дозволите ми да вас уверим да Европска унија остаје спремна да пружи неопходну материјалну подршку, јер ситуација у Украјини захтева адекватан одговор“, рекао је Рејндерс на међународној конференцији спонзора Међународног суда која се одржала у Лондону.
Поред тога, Брисел намерава да размотри реформу Римског статута како би се „надлежност МКС проширила на злочине војне агресије”. Рејндерс је позвао Украјину да ратификује Римски статут што је пре могуће.
Међународни суд је раније издао "налог за хапшење" руског председника Владимира Путина.
07:22 21.03.2023
Руска војска је одбила покушаје украјинских националиста да поврате изгубљене позиције у правцу Красног Лимана, рекао је Спутњику Александар Савчук, шеф прес-центра руске групе "Центар".
„На Краснолиманском правцу непријатељ је покушао да поврати изгубљене положаје. Извиђачка група снага Центар открила је кретање пешадије и технике националиста у правцу упоришта и пренела податке посади вишецевног система Град“, рекао је Савчук.
Руска артиљерија је нанела велике губитке непријатељу у људству и техници.
07:13 21.03.2023
Јапански премијер Фумио Кишида отишао је у посету Украјини, пишу медији.
Ово је његово прво путовање у Украјину од почетка специјалне операције.
Телевизија NHK објавила је снимак како шеф јапанске владе како улази у воз на железничкој станици у пољском граду Пшемисл на пољско-украјинској граници. Према изворима јапанских медија, воз је већ прешао украјинску границу. Кишида је до сада био једини лидер земље Г7 који није посетио Кијев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала