- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Маја за Спутњик потврдила повратак: „Србија је моја земља, нисам ни одлазила“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМаја Огњеновић
Маја Огњеновић - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
„Ја се нигде не враћам, то је моје, мој тим, моја репрезентација, моја земља, све моје. Осећам да ту припадам. Ако нисам одлазила не могу ни да се враћам“, рекла је Маја Огњеновић за Спутњик, потврђујући да ће поново после скоро две године обући најдражи дрес.
Маја Огњеновић, прослављена српска одбојкашица, прихватила је у 39. години позив селектора Ђованија Гвидетија да игра за репрезентацију Србије на предстојећем Европском првенству и квалификацијама за Олимпијске игре у Паризу.
„Враћам се, али сам се изненадила када сам видела да је „Газета де ла Спорт“ то објавила. Не знам одакле њима та информација, позивају се на изворе блиске Ђованију. Мислила сам да та информација неће изазвати толико пажње. Свесна сам да нисам била ту једно лето, па то испада као повратак. Међутим, морам да нагласим и подвучем да и претходни пут када је била та ситуација 2017.године када нисам играла Европско првенство и годину дана касније када сам дошла исту су рекли да сам се вратила. Ја нисам ни одлазила, никада нисам рекла да идем. Нправила сам малу грешку 2016. године када сам рекла да се можда ближи крај после Рија, али је то пренето у погрешном котексту. Мало ми пара уши. Ја се нигде не враћам, то је моје, мој тим, моја репрезентација, моја земља, све моје. Осећам да ту припадам. Ако нисам одлазила не могу ни да се враћам“, објаснила је Огњеновић у разговору за Спутњик.
Трофејна српска одбојкашица сарађивала је са новим селектором Србије и зато није имала дилему када је добила његов позив.
„Када ме је Ђовани звао наравно да сам одмах прихватила није било никакве дилеме, сарађивала сам са њим две сезоне у Вакиф Банку, имали смо сјајну комуникацију. Он је заиста један од најбољих тренера са којима са радила. Човек који живи за одбојку, опседнут је њом у позитивном смислу. Било је задовољство радити са њим, тако да када ме је звао и када смо имали прелиминарне разговоре нисам имала дилему, поготово што ми је био циљ да играм Олимпијске игре у Паризу ако се за њих квалификујемо“, објаснила је Огњеновић.
С обзиром на то да је са репрезентацијом Србије освојила сребро и бронзу на Олимпијским играма, злато на светском и европском шампионату може се констатовати да је Мајин мотив златна медаља са Олимпијских игара јер само то одличје фали у витрини.
„Искрено говорећи не знам. Скоро сам се са Тићом осврнула на то када смо се присећале догађаја из Токија. Та 2021. година је била заиста напорна репрезентативно, имале смо много препрека у виду повреда и самог календара. Када се присетим то што смо урадиле је подвиг, када се играју тако два велика и важна такмичења неминовно је да дође до пада форме. Остао је већи жал за златом у Београду, док је реално стање бронза у Токију. Када се сагледа сребро у Рију, бронза у Токију, сада се нараво очекује злато. Наравно да је реално, да ми то заслужујемо, да постоји вера у тим, али је јако незахвално прчати у напред. Остаје на нивоу жеље, амбиције и биће огорман мотив“, истакла је српска одбојкашица.
Огњеновић никада не потцењује конкуренцију, а због тога је како каже некада умела да испадне „смешна“ јер се на многим такмичњеима испоставило да је Србија одбојкашка сила коју је тешко победити.
„Некад испадам смешна. Када идемо на Европско ја говорим да је никад јача конкуренција, пуно равноправних екипа. Онда дође Светско ја причам исто и то понављам за Олимпијске игре. На то такмичење долази 12 тимова, то стварно није лако. Било би феноменално да се крунише и моја каријера и цела репрезентатибвна прича са златом, али полако. Поново имамо Европско и квалификације према којима морамо да имамо озбиљан приступ. Ми као светски прваци не идемо директно, али тако је како је“, истиче Огњеновић.
За место у Паризу Србија се бори у квалификацијама против Кине, Холандије, Канаде, Чешке, Мексика, Украјине и Доминиканске Републике.
„Ми као екипа каква јесмо ми заиста не смемо и немамо бојазан од било кога јер припадамо светском врху толико година уназад. Треба опет имати у виду да је то турнирски систем где се нема права на грешку, опуштање или кикс. Само прва екипа ће бити директно квалификована“, додала је Огњеновић.
Као најтежег противника у квалификацијама види Кини мада мстра да ни та репрезентација није јак као што је била некада.
„Што се тиче конкурената не видим никога ко би нам толико отежао. Кина је ипак доживела смену генерација, није то Кина од пре пар година. Све остале екипе су добри тимови, али не такви од каквих треба да стрепимо“, закључила је Маја Огњеновић.
Српска репрезентација ће пре квалификација играти на Европском првенству које се одржава од 15. августа до трећег септембра.
Тијана Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СПОРТ
Светске првакиње сазнале пут до визе за Олимпијске игре – одбојкаши избегли Бразил
Микаса - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СПОРТ
Хајка на репрезентативку БиХ због четничког војводе и три прста: „Он ми је предак“
Селектор женске одбојкашке репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
МОЈА ПРИЧА
Зоран Терзић за Спутњик преноси драму из Турске: „Многи спортисти су још под рушевинама“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала