- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мексички председник: Могуће је да су САД одговорне за диверзије на „Северним токовима“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор је наговестио могућу одговорност Сједињених Америчких Држава за диверзије на „Северним токовима“ и подсетио на истраживање америчког новинара Сејмура Херша.
„Ако је реч о акту насиља, како се онда догодило да је новинар, који је награђиван у Сједињеним Америчким Државама, убеђен да је влада САД организовала диверзију на гасоводима који из Русије иду ка Европи?“, питао је мексички председник.
Он се присетио истраге Херша на тему извштаја Стејт департмента о ситуацији са људским правима у свету, у којима се између осталог тврди да Лопез Обрадор „јавно дискредитује“ новинаре. Мексички лидер је документ окарактерисао као „чисто политиканство“.
„Ако ви говорите о новинарству и слободи, зашто онда не ослободите Џулијана Асанжа? “, навео је он.

Инциденти на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Добитник Пулицерове награде Сејмур Херш у фебруару је објавио чланак о својој истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. У његовој публикацији се наводи да су током НАТО вежби „Балтопс“ у лето 2022. амерички рониоци поставили експлозив испод цевовода „Северног тока“, који су Норвежани активирали три месеца касније.
Након тога је лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници навели да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“ и да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ писао је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, а да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
„Увериће се...“: Русија послала УН преписку поводом истраге на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала