- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Ниједна америчка агенција није умешана у диверзије на „Северним токовима“

© AP Photo / Swedish Coast GuardЦурење гаса на гасоводу "Северни ток 2" у водама Шведске
Цурење гаса на гасоводу Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је да ниједна америчка федерална агенција није умешана у диверзије на гасоводима „Северни ток“.
„То је тачно“, рекао је Блинкен, говорећи на саслушању пред Одбором за спољне послове америчког Представничког дома, одговарајући на захтев једног од конгресмена да јавно потврди да ниједна америчка савезна агенција није умешана у онеспособљавање ових гасовода.
Амерички новинар Симор Херш је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку, Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа саопштили су да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Касније је Херш изјавио да је амерички председник Џозеф Бајден одлучио да саботира „Северни ток“ после више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност.
Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
РУСИЈА
Договор иза затворених врата: Херш открива улогу Шолца у новој верзији диверзије на Северном току
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала