Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Игра испод радара - Запад и Приштина би да изаберу „своје Србе“

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБадње јутро на северу Косова
Бадње јутро на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Инсистирање Приштине да одржи ванредне локалне изборе у четири српске општине на северу Косова без учешћа репрезентативних политичких представника Срба на КиМ нису у складу са процесом преговора о споразуму о нормализацији, сматра политички аналитичар Перко Марковић.
Рок за пријаву кандидата за ванредне локалне изборе у четири општине на северу Косова истекао је у среду у 16 сати, саопштено је из Централне изборне комисије у Приштини. Српска листа није пријавила кандидате, јер је најавила бојкот ових избора пошто нису испуњени њени захтеви да се формира Заједница српских општина и да се припадници косовске специјалне полиције повуку са севера покрајине, због чега су и напустили приштинске институције.

Незаконити и нелегални избори

Може ли бити избора на северу Косова без изборног фаворита?
Политички аналитичар и експерт за питања Косова и Метохије Перко Марковић сматра да је ове изборе немогуће одржати а и да се ипак одрже били би незаконити, те зато сматра да ће бити одложени.
„Међународна заједнице без обзира на све неће трпети овако очигледну провокацију од стране режима Приштине. Дакле, у процесу преговора о нормализацији односа и овом европском предлогу који је тренутно на столу они покушавају да на овај начин праве проблем, што би могло да се тумачи као повлачење једностраног потеза који није у духу поменутог споразума,“ уверен је наш саговорник.
Дакле, уколико Приштина жели да буде озбиљна и да формира ЗСО, додаје Марковић, морала би да има и релевантне политичке представнике српске заједнице на изборима и да те исте прихвати.
„Показало се овим поступком да легитимне представнике Срба не желе да прихвате и да желе да наметну своју политичку елиту те да на тај начин обесмисле и евентуално формирање ЗСО. Али уверен сам да им то неће проћи,“ оцењује Марковић.

Зна се ко је представник Срба

Наш саговорник такође примећује да неке чланице међународног естаблишмента играју игру „испод радара“ како је оценио изјаву за медије коју је дао заменика шефа немачке амбасаде у Београду „да без избора на северу нема ни ЗСО“.
„Немачка дипломатија је показала да апсолутно нема никаквог слуха за било какве српске аргументе тако да не бих даље залазио у изјаву немачког представника, али свима треба да буде јасно да они који цео процес опструирају су у ствари у Приштини, и да Приштина жели да наметне своје, како сматра, "политички исправне" кандидате, „своје Србе“, иако они не презентују Србе на КИМ. А ми то нећемо и не смемо да дозволимо,“ закључује Марковић.
Иначе, на поменутим изборима осим представника највећих партија које окупљају Албанце, за градоначелника Лепосавића се кандидовао Александар Јаблановић, лидер Партије косовских Срба, а за градоначелницу Звечана независна кандидаткиња Слађана Пантовић.
Рок за пријаву истекао је у среду, а избори би требало да се одрже 23. априла.

Могуће поновно одлагање

Ванредне изборе за четири општине на северу Косова Приштина је расписала после оставке четири српска градоначелника са севера из редова Српске листе из тих општина – Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, који су поднели оставке због одлуке Владе Косова да спроведе процес пререгистрације са српских на косовске таблице.
Тада су своје позиције напустили и запослени Срби у косовском правосуђу, администрацији, полицији, царини.
У међувремену су ванредни локални избори расписани првобитно за 18. децембар 2022.године, али су десетак дана касније пре одржавања на захтев међународне одложени а потом заказани за 23. април.
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
СРБИЈА
Приштина открила прави циљ: Насилни преврат у српским општинама
Жандармерија на мосту у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
СРБИЈА
Хоће ли Курти нелегалним изборима успети да уведе апартхејд на север Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала