- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Банке оптужене за сексуално злостављање – доказ изопачености владајуће класе на Западу

© AP Photo / Natasha LivingstoneДојче банка
Дојче банка - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Суочавање „Џеј Пи Моргана“ и „Дојче банке“ са тужбама за саучесништво у сексуалној трговини људима са Џефријем Епстајном показује не само да је растакање банкарског система у току, већ и да је владајућа класа на Западу дубоко корумпирана и изопачена, сматра политиколог Стеван Гајић.
Амерички суд пресудио је да ће се „Џеј Пи Морган чејс“ и „Дојче банка“ које су биле повезане са покојним милијардером Џефријем Епстајном, суочити са тужбама због тврдњи да су му омогућиле сексуалну трговину.
Пресуда је донета након што су две жене које тврде да их је Епстајн сексуално злостављао покренуле случај против банака. Епстајн је био клијент „Џеј Пи Моргана“ од 2000. до 2013. а „Дојче банке“ од 2013. до 2018. године.

Банке – саучесници у трговини људима и сексуалном злостављању

У налогу је амерички окружни судија са Менхетна Џед Ракоф написао да ће жене покушати да докажу да су банке „свесно имале користи од учешћа у Епстајновом подухвату трговине белим робљем“, као и да су биле немарне и ометале спровођење савезног закона против трговине људима.
Одлука судије могла би изложити банке додатној финансијској и репутационој штети будући да су задржале Епстајна за клијента иако је био регистрован као сексуални преступник.
Судија је навео и да се „Џеј Пи Морган“ мора суочити са тужбом Америчких Девичанских Острва која банку терети да је превидела знакове упозорења о Епстајновом злостављању жена на његовом приватном острву.
Адвокат подноситељки тужби Бред Едвардс изјавио је да је реч о „значајној одлуци“ суда и проценио је да би одштета за више од 300 Епстајнових жртава могла да износи више милијарди долара.

Растакање старог финансијског система

Политиколог др Стеван Гајић каже за Спутњик да поновно отварање случаја Епстајна уз довођење великих банака у везу са трговином људима и сексуалним злочинима показује да је читав владајући систем на Западу у великој кризи.
Џефри Епстајн и Гислејн Максвел - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СВЕТ
„Епстајн је убијен“: Бивша сарадница богаташа интервјуом из затвора подгрејала „теорије завере“
Интересантно је да се случај „Џеј Пи Моргана“ и „ Дојче банке“ отвара у време кад су две велике банке, једна америчка, друга швајцарска, банкротирале, што показује да је процес растакања старог, владајућег финансијског система започет.
„То је, наравно, везано и за одвајање од петродолара, мир на Блиском истоку који је успостављен између Ирана и Саудијске Арабије. Све то је, обрни-окрени, везано за финансијске институције које су у дубокој кризи и зато није чудно да се сада јављају оштећени који виде прилику да можда истерају неку своју малу правду против тих институција“.

Владајућа класа на Западу – корумпирана и изопачена

Епстајн је био пријатељ Била Клинтона и енглеског принца Ендруа за које се сумња да су учествовали у баханалијама на његовом острву, али су се, за сада, извукли од кривичног гоњења. Епстајнови моћни пријатељи уз логистичку подршку великих банака његовим злочинима, доказ су да је владајућа класа на Западу дубоко корумпирана, не само финансијски, него и морално, истиче Гајић.
Корупција тог система, укључујући и моралну корупцију и изопаченост, добро је позната, тако да је скандал око веза Џефрија Епстајна и великих банака само симптом промене на Западу која је неминовна, додаје Гајић.
„Мислим да ће ово резултирати крахом и једним неславним крајем и те елите и таквог модела управљања светом и самим западним друштвима. Просто је немогуће да се геополитичке промене у свету не одразе на унутрашњем америчком плану. Све ово са везама Епстајна и банака и јављања њихових жртава само је део те велике промене која наступа и чије обрисе већ видимо“.

Систем труо изнутра – „крвави трагови“ банака

Гајић сматра да је саучешће у трговини белим робљем само врх леденог брега јер и „Џеј Пи Морган“ и „Дојче банка“ сигурно имају још много грехова у свом портфолију. Ипак, те банке ће све учинити да пробају да исконтролишу штету и некако заташкају ствар.
Мелинда и Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
СВЕТ
„Био је оличење зла“: Мелинда Гејтс о пријатељству Џефрија Епстајна и Била Гејтса
„Колико ће бити успешне видећемо, али суштински, мислим да је превише крвавих трагова да би сви они могли бити санирани евентуално неким новим злочинима или новом корупцијом. Просто, то је потпуно труо систем изнутра, он ће се грчевито држати и покушати да опстане, али мислим да је само питање времена кад ће крахирати“, закључио је Гајић.
Џефри Епстајн се убио у 66. години у затворској ћелији на Менхетну у августу 2019. док је чекао суђење за трговину белим робљем. Он се изјаснио кривим за оптужбу за проституцију у држави Флорида 2008. године, а касније је регистрован као сексуални преступник.
Џефри Епстајн на суђењу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2020
Паника у светској елити: Ко је путовао са злогласним педофилом, шта крију његови дневници?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала