- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Џикићева нова борба – уз статус непобедивог

© Фото : АБА лига / КК Партизан / Драгана СтјепановићАлександар Џикић
Александар Џикић - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Српски стручњак Александар Џикић не престаје да радује навијаче Хапоела из Јерусалима и потврђује кошаркашкој публици широм Европе свој ауторитет и тренерско знање. Познати стручњак је тренутно у серији од 13 везаних победа у свим такмичењима, са добрим шансама да попуни клупску ризницу трофеја. Али, није му лако са свим „бочним“ ударима...
Хапоел је обезбедио пласман у четвртфинале ФИБА Лиге шампиона и тако крунисао више него успешан део сезоне. У недељу увече су победили Стразбур као гости са 71:63 и такмичење завршили на првој позицији која гарантује предност домаћег терена у плеј-офу. Ривал у четвртфиналу биће им АЕK из Атине.
Некадашњи тренер Будућности и Партизана је од јуна на клупи клуба из Јерусалима, а већ је освојио један трофеј и то у Kупу Израела. Хапоел Ј. је тренутно трећи у лиги, иза Хапоела и Макабија из Тел Авива, с тим да је савладао моћни „Понос Израела“.
И поред сјајне серије победа, Џикићев Хапоел не престаје да се бори и са „бочним“ ударима у трци за титулу у Израелу.
Из Јерусалима су оптужили Кошаркашки савез Израела и тамошњу Лигу да фаворизују Макаби тако што су заказали њихов велики дерби за недељу (2. април), само 48 сати пре дуела са АЕК-ом у ФИБА Лиги шампиона.
Према тврдњама Хапоела, Лига није хтела да прилагоди распоред интересима тима из Јерусалима који се бори за пласман на Ф4 и торфеј, већ је изашла у сусрет Макабију који игра прву фазу Евролиге.
Да је утакмица заказана за суботу (1. април), великан из Тел Авива би имао два дана да се спреми за дерби после двомеча у Евролиги. Из редова Хапоела најављују жалбу надлежним судовима како би заштитили своја права.

Неатрактивно, али ефектно

Јака одбрана, снажан напад и екстремно спора кошарка очигледно дају резултате. Бројке саме говоре за себе, а у случају одбране коју игра Џикићев тим, оне су врло импресивне.
Његов тим је пре свега дефанзиван и држи се филозофије тренера који је уосталом и бирао играче који се уклапају у овај концепт и брзо навикавају на систем, попут Ора Корнелијуса. Иако је поприлично напредовао од доласка из Гилбое, многи су сумњали када је на почетку сезоне потписао за Хапоел.
Гледајући га на видео снимцима Џикић је уочио дефанзивне квалитете које би овај могао да му донесе и конекција између њих двојице се одмах створила: Корнелијус је редован стартер, а иако нападачки на показује много, одрађује страшан посао у дефанзиви и зато је љубимац српског тренера, пише израелска новинарка Ефрат Аморван.
Џикић у Јерусалиму доста сати проводи на тренинзима радећи на одбрани са својим тимом (за разлику од других тренера), посебно обраћајући пажњу какав пресинг његови момци играју и подсећајући их да је концентрација најважнија посебно у последњим секјундама напада ривала.
За сада се такав рад евидентно исплаћује, играчи га поштују максимално, иако, према тврдњама Израелаца, Џикић држи интензивне тренинге од по три и више сати у зависности од распореда утакмица.
Наравно, није само квалитет одбране утицао на добре резултате Хапоела, већ и брзина игре. Џикићев тим свесно и намерно игра спору кошарку. Напади су дужи, а то резултира драстично споријим темпом у односу на остале утакмице у Израелу.
Кошарка коју је Џикић донео у Јерусалим даје резултате и то је најважније.
„Начин на који наш тим игра састоји се из два важна дела: прво су предности и мане играча, а друго тренерска филозофија и тренинзи. Утицај нашег тренера Џикића је огроман, јер уме да упути играче тачно онако како он жели, да то на терену изгледа импресивно“, каже директор Хапоела Јонатан Алон.
Израелац објашњава и зашто је важно да Хапоел има свој метод игре који се заснива на контроли брзине утакмице.
„Има више разлога за то. Тимови који играју споро контролишу време, мање губе лопти, али имају и мање поседа. Е сада, тим који верује у своју одбрану може да изабере да игра споро. ДНК Хапоела из Јерусалима је, у очима публике, увек била дефанзивна и борбена игра. Наши навијачи воле да виде играче који се отимају за лопту на паркету, до последње капи зноја“, објаснио је Алон.
Очигледно је да се Џикић едеално уклопио у ДНК клуба из Јерусалима. Уосталом, сећате се и оне крилатице из периода када је водио Партизан: „Мало зона, мало фанки“.
Серија од 13 победа може да се настави, а израелски медији да га пореде са Краљем Мидом који је све што је дотакао претворио у злато.
Џоел Ембид и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
СПОРТ
Срамоћење америчког фаворита: Ембид избегао сусрет са Јокићем – „Нестала особа“
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
СПОРТ
Јокић новим трипл-даблом срушио Филаделфију: Ембид „побегао“ – Србин писао историју
*Погледајте најновију епизоду Спутњик спорта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала