- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Да ли је човек способан да живи са истином: Милош Биковић уочи премијере „Лажи“

© Фото : Спутњику уступило Београдско драмско позориште/Миша ОбрадовићПредстава „Лаж“ у Београдском драмском позоришту
Представа „Лаж“ у Београдском драмском позоришту - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Јако је тешко бити у потпуности искрен. Због тога што је човек слаб не би требало да буде агресиван и да суди другим људима већ из своје слабости да разуме туђу слабост и да је прашта, каже глумац Милош Биковић уочи премијере представе „Лаж“ у Београдском драмском позоришту.
Представа „Лаж“ према тексту Флоријана Зелера, у режији Николе Љуце, биће премијерно изведена 1. априла у Београдском драмском позоришту.
Имаће чак 14 извођења током априла и сва су распродата, тако да ће само током првог месеца играња „Лаж“ видети близу 6.000 људи. Велико интересовање влада и за октобар када су планирана нова извођења.

Много обрта, заплета и расплета

Милош Биковић и Тамара Крцуновић, Миодраг Радоњић и Јелисавета Орашанин играју два брачна пара која ће током једне вечери, уз много обрта, заплета и расплета, открити више скривених истина једни о другима.
„Публика ће имати утисак као да су воајери који лебде изнад једног стана и посматрају шта се дешава унутра“, каже редитељ Никола Љуца, а Биковић истиче да су још у процесу изградње представе.
Представа заживи тек у контакту са публиком. То је обострани креативни чин. Своје колеге сам видео у издању у коме нисам до сада и мислим да то указује на квалитетан рад и надам се добар резултат на крају“, истиче Биковић.
© Tanjug / Раде ПрелићМилош Биковић и Тамара Крцуновић, Миодраг Радоњић и Јелисавета Орашанин играју два брачна пара
Милош Биковић и Тамара Крцуновић, Миодраг Радоњић и Јелисавета Орашанин играју два брачна пара  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Милош Биковић и Тамара Крцуновић, Миодраг Радоњић и Јелисавета Орашанин играју два брачна пара
Популарни глумац објашњава да је „Лаж“ писана као водвиљ, али да је они играју као драму.
Комад о неспособности човека да живи са истином.
„У питању је драма оскаровца Флоријана Зелера, познатог по трилогији 'Отац', 'Син', 'Мајка'. Режирао је филм 'Отац' са Ентонијем Хопкинсом у насловној улози и обојица су добили Оскара. Иако је написао водвиљ, у питању је много дубљи комад него што се на први поглед чини. То је комад о мушко-женским односима и неспособности човека да живи са истином“.
Биковић је уверен да ће се свако препознати у овој представи, али и саветује да свако прво погледа комад сам па онда са својом другом половином:
„Јако је тешко бити у потпуности искрен. Због тога што је човек слаб не би требало да буде агресиван и да суди другим људима већ из своје слабости да разуме туђу слабост и да је прашта. Мислим да је то једна од потребних порука овог комада. Ми овде данас, поготово у јавном простору, видимо велику количину спремности да се свакоме на агресиван и бруталан начин укаже да није у праву“.

Стално се преиспитујем

Признаје да као и сваки човек има у себи агресивне пориве.
„Агресивни пориви су појаве у психолошком профилу сваког човека. Не мислим да их имам више или мање од било код другог човека“, каже звезда серије „Јужни ветар“ и открива коју лаж из детињства памти:
„Горка истина ми је била када сам сазнао да Деда Мраз не постоји“.
Трема и преиспитивање су за овог врло ангажованог и успешног глумца и продуцента још увек саствани део сваког процеса:

„Сви имамо трему пред премијеру и она нам даје енергију да решавамо глумачке задатке. Тренутно сам у оној фази када мислим да није уопште требало да се бавим глумом, сваки процес има ту фазу. Постоји та врста здраве сумње. Многе моје колеге то раде. Радили су и неки велики глумци. То је сасвим нормално. Човек се стално пита да ли је добар у томе што ради, чему све то, шта жели од себе. Као што свака животиња мења крзно, одбацује стару и узима нову кућицу, тако и човек у свом процесу индивидуације или обожења, како је то Владета Јеротић звао, стару љуштуру скида и узима нову - преосмиљшава свој живот“.

Уверен да ће човек увек доћи до одговора ако га искрено жели, Биковић одговара на претходно постављена питања:
„Довољно добар нисам и то ми ствара простор да ка томе тежим. А чему глума? Дођите на представу па ћете видети“.
Космонаут Антон Шкапљеров, редитељ Клим Шипенко и глумица Јулија Пересиљд пред полетање на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РУСИЈА
Стиже „Изазов“ из свемира: Објављен нови трејлер руског филма сниманог у космосу /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала