- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија неће дозволити да се тема „Северних токова“ запостави

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГрадилиште гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Градилиште гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Кремљ жали што Савет безбедности УН није усвојио руску резолуцију о инциденту на гасоводима „Северни ток“, сви треба да буду заинтересовани за проналажење налогодаваца и извршилаца терористичког напада на гасоводе, као и за објективну истрагу, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Он је додао да ће Русија наставити да улаже напоре да спречи да се тема о терористичким нападима на „Северне токове“ запостави.
Савет безбедности у понедељак УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се позива на формирање међународне комисије под окриљем УН за истрагу терористичког напада на „Северне токове“. За резолуцију су биле само Русија, Кина и Бразил. Остале чланице Савета безбедности биле су уздржане.

Инцидент на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани. Касније је Херш изјавио да је амерички председник Џозеф Бајден одлучио да саботира „Северни ток“ после више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
РУСИЈА
„Кривац се сам ода“: Небензја о одбијању СБ да подржи руску резолуцију о диверзијама на гасоводима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала