- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расколници именовали „викара“ Кијевско-печерске лавре - канонска Црква га рашчинила

© Sputnik / Siergiej PiatakowŁawra Peczerska
Ławra Peczerska - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Расколничка „Православна црква Украјине“ именовала је свог „викара“ Кијевско-печерске лавре где се сада налази манастир канонске Украјинске православне цркве, саопштио је Аврамиј (Лотиш) који је постављен за „викара“ Лавре.

„Митрополит Епифаније (поглавар 'Православне цркве Украјине') поверио ми је дужност викара Лавре у саставу Православне цркве Украјине“, саопштио је Аврамиј у видео-обраћању које је објављено на Јутјуб каналу расколничке цркве.

Архимандрит Аврамиј раније је био монах Кијевско-печерске лавре у саставу канонске Украјинске православне цркве, али је касније прешао у расколничку „Православну цркву Украјине“. Канонска УПЦ је забранила архимандриту да држи службе.
Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“. И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света места“.
На хиљаде верника јутрос је дошло у манастир на литургију из целе земље.
О овој теми било је речи у емисији "Свет са Спутњиком":
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
РУСИЈА
Игуман Кијевско-печерске лавре: Не напуштамо манастир док на суду не разрешимо ствар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала