- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Некада кошаркаш, данас баскеташ Партизана – „На позив Москве се нисмо двоумили и баш смо уживали“

© Фото : АБА лигаМарко Чакаревић
Марко Чакаревић - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Московски Црвени трг био је домаћин турнира у уличном баскету на ком је екипа београдског Партизана освојила треће место. Сада баскеташ, некада кошаркаш црно-белих, Марко Чакаревић, за Спутњик износи утиске из главног града Русије и открива жеље и амбиције клуба у наставку године.
Чакаревић је носио дрес кошаркашког клуба Партизан од 2011. до 2013. године, односно у сезони 2017/2018. Неколико година касније решио је да се опроба у баскету три на три и то опет у Партизану, о чему говори у интервјуу за Спутњик.
Једноставно Чакаревић не може без црно-белих боја.

„Не играм више кошарку, само баскет. Прошлог пролећа Партизан је направио клуб, позвао ме је тренер Небојша Бошковић и питао ме: „Е, направили смо клуб Партизан 3 на 3, тражимо играче, да ли би ти било интересантно да тренираш са нама, па ако будемо могли да се договоримо, дођи да видимо“. Годинама сам био у размишљањима да бих могао мало да играм баскет. У годинама сам за кошарку, па ако не покушам сада са баскетом - никада нећу. Лепо се све поклопило. Тим се склопио мало касније, почетком маја прошле године. Првих месец дана је било упознавање, а потом су се коцкице поклопиле, направили смо резултате, имали смо баш фину сезону. На крају смо завршили као 10. на свету“, каже Чакаревић за Спутњик.

На такмичењу је учествовало 16 екипа из шест земаља, а уз главни догађај организован је и турнир за младе на ком се појавило више од 2.000 такмичара.
© Sputnik / Марко Чакаревић/Приватна архиваБаскеташи Партизана, приватна архива
Баскеташи Партизана, приватна архива - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Партизан је најпре у четвртфиналу савладао руску екипу Бајкала са 21:12, али су у полуфиналу поражени од тима Бионорд са 22:9, каснијим победником целокупног такмичења резултатом 16:15 над саставом Инаномо.
Партизан је у борби за треће место савладао екипу Бед бојса са 16:11.
Све то у току припрема за борбе које следе.

„Играћемо први мастерс, припремамо се за тај турнир који се крајем априла одржава у Јапану. Спремамо се за то максимално. Били смо сада у Русији, играли смо Куп Црвеног трга. То је више припремни турнир био. Али, са врло квалитетним руским екипама које не могу да играју ван земље. Врхунски је све било организовано. Прошле године смо играли на турниру исто у Москви. Организација је била стварно одлична. Ове године када су позвали буквално се нисмо нешто пуно ни размишљали и двоумили. Иако знамо да тамо може да буде врло захтевно физички зато што генерално руске екипе играју физички јако“, објашњава Чакаревић.

Сам турнир на Црвеном тргу оставио је Чакаревића и саиграче без текста.
„Због организације је било уживање, прелепо. Та нека зграда налази се поред самог Црвеног трга са кровом који је стаклен, провидан. Огроман простор са гомилом терена на којима су играле млађе категорије. Терен, кошеви, семафор, трибине, водитељи програма... Баш озбиљно. Простор за играче исто. Стварно турнир на највишем нивоу, на нивоу најбољих светских турнира. Било је задовољство играти. На крају смо освојили треће место“, констатује Чакаревић.
© Sputnik / Марко Чакаревић/Приватна архиваБаскеташи Партизана, приватна архива
Баскеташи Партизана, приватна архива - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Задовољни су баскеташи Партизана, а Чакаревић говори ко је све заслужан за добре игре црно-белих од оснивања клуба до данас.
„Јесмо, задовољни смо. Пар момака је већ играло неколико турнира током зиме, али то су били турнири нешто нижег квалитета. Ово је био први турнир који смо играли у пуном саставу - Иван Поповић, Стефан Торбица, Марко Стевановић и ја. Небојша Бошковић, тренер, је 'улетао' неколико пута када је неко уморан или повређен, а Никола Лазић нам се прикључио пре пар седмица“, каже баскеташ црно-белих.
Дакле, да разјаснимо, овај сада турнир на Црвеном тргу нема везе са турниром који се у Москви игра испод моста?

„Испод моста смо играли прошле године, поред стадиона Лужњики. А ово је био Црвени трг. И прошле године је било стварно баш, баш врхунски. Некада у нашем спорту знају да буду различити терени и услови око терена. Али не, у Москви је било - ма врхунски. Гомила терена поред главног терена, можеш да се загрејеш лепо и уведеш у меч. Водитељи који воде програм, све што треба за играче - од воде до протеинских чоколадица, воћа. Стварно баш онако лепо организовано. И прошле године, а и сада“, додаје баскеташ Партизана.

Дакле, да закључимо, из Москве се носе само најбољи утисци.
„Да, да, буквално. Види се да се труде. Био је и телевизијски пренос, камере, кран, па иде из различитих углова. Стварно леп догађај. Уживање за играти“, каже Чакаревић.
Додаје Чакаревић да баскет клуб Партизан има жељу да расте и да буде у три најбоља тима на свету, али да је то све процес.
Не желе црно-бели да прескачу степенице. Иду корак по корак. Полако и сигурно ка самом врху. Бити 10. на свету после само годину дана свакако је одличан резултат.
А, како Чакаревић гледа на успех кошаркашког клуба Партизан који је на прагу уласка у плеј-оф Евролиге?
„Имао сам и ту срећу да играм за кошаркашки клуб. Што се тиче њега, стварно врхунски резултати за сада. У последње време играју врло лепу кошарку и организовану. Неке ствари су легле. За све нас партизановце задовољство је видети и пуни халу и тимски дух и момке који играју сјајно. Надам се да ће ући у плеј-оф Евролиге, а после тога - видећемо. Сигурно интерно имају своје циљеве и желим им да их испуне. Играју врхунску кошарку и заслужили су све што им се догађа“, закључио је Чакаревић јављање за Спутњик.
Што важи за кошаркаше, важи и за баскеташе.
Црно-белима иде добро под обручима у последње време.
Погледајте емисију Спутњик спорт.
Баскет на Црвеном тргу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СПОРТ
Спектакл на Црвеном тргу – и бронза за Партизан: „Москва остаје у прелепом сећању“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала