- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Кијевско-печерској лаври ─ сигнал за узбуну; Комисија за примопредају имовине напустила манастир

© AP Photo / Efrem LukatskyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
Пратите нас
У Кијевско-печерској лаври чује се „набат“ – звоно за узбуну за окупљање народа, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ). Чланови комисије за пријем и предају имовине објеката које користи Кијевско-печерска лавра, а који су раније стигли територију манастира, отишли су не почевши са радом, преноси украјински портал „Страна“.
На Телеграму лавре раније је саопштено да се огласио „сигнал за узбуну поред цркве Рођења Богородице. Молимо све да се моле“.
Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) изјавио је да верници који блокирају рад комисије бране своја права.
„Ни у ком случају никаква комисија не може да ради. Они за то немају дозволу и право да то раде. Сада је ратно стање током којег је немогуће раскидати споразум. Тек четири месеца након краја рата могу да почну да комуницирају са нама. Немају чак ни судску одлуку. Ми бранимо своја права“, истакао је митрополит, преноси портал „Страна.уа“.
У лавру су раније стигли чланови комисије Националног историјског споменика „Кијевско-печерска лавра“, којима верници не дозвољавају да уђу на територију лавре.
Комисија није искључила могућност да ће им бити потребна помоћ полиције уколико им се не омогући приступ.
Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
Синод УПЦ објавио је 23. марта позив највишим архијерејима, свештенству и парохијанима цркве са позивом да заштите њено право да се налази у Кијевско-печерској лаври.
Верници у дворишту храма Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2023
РУСИЈА
У Кијевско-печерској лаври у току служба, храм пун, верници спречавају комисију комплекса да уђе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала