- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Српски епископ: Украјинске власти организовале фашистички терор против Кијевско-печерске лавре

© AFP 2023 / SERGEI CHUZAVKOVВерници Украјинске православне цркве и проукрајински активисти у Кијевско-печерској лаври у Кијеву
Верници Украјинске православне цркве и проукрајински активисти у Кијевско-печерској лаври у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
Пратите нас
Терор украјинских власти над становницима Кијевско-печерске лавре личи на борби фашиста против неистомишљеника, сматра епископ стобијски Давид (Нинов) из Православне Охридске архиепископије Српске патријаршије.
„Државни терор, о коме говори украјинска влада, прогони 250 монаха, 100 професора и студената богословије из Кијевско-печерске лавре... Овај терор личи на борбу фашиста против неистомишљеника. Ако Украјина намерава да се изјасни као демократска земље, онда ће морати да се позабави поштовањем слобода и права свих својих грађана, без обзира на њихову верску или националну припадност“, наводи се у изјави владике објављеној на сајту Руске православне цркве.
Епископ је констатовао да садашњи однос власти према Украјинској православној цркви „ставља државни апарат Украјине у ред варварских јавних личности“. Он је подсетио да је патријарх српски Порфирије „осудио монструозни државни терор украјинских власти као најгрубље кршење верске слободе и слободе савести уопште“.
„Изражавамо своје саосећање и непрестано се молимо за чланове Украјинске православне цркве и њеног поглавара митрополита Онуфрија, као и за све украјинске грађане добре воље. Молитвено се надамо да ће ускоро доћи благословени мир за све грађане Украјине и светлост Васкрсења Христовог исцелити све ране и губитке“, закључио је епископ.
Нови талас сукоба око Кијевско-печерске лавре почео је обавештењем које је Министарство културе Украјине упутило Украјинској православној цркви о једностраном раскиду уговора о закупу манастира, као и да монаси морају да напусте лавру 29. марта. Како је објаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у лаври под условом да пређу у расколничку тзв. Православну цркву Украјине. Комисија културног споменика „Кијевско-печерска лавра“ требало је да почне са пријемом објеката лавре 30. марта. Међутим, верници нису пустили њене представнике да уђу на територију храма. УПЦ је саопштио да комисија нема овлашћења да почне са радом, пошто не постоји одлука суда.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РУСИЈА
Окупљају се верници испред Кијевске лавре, очекује се нови покушај преузимања храма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала