Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

До сада невиђеном акцијом Рама покушава да опере злочине ОВК

© Youtube/screenshotЖута кућа, Косово и Метохија
Жута кућа, Косово и Метохија - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Ако Савет Европе по захтеву Албаније изгласа резолуцију која ће поништити резолуцију донету на основу извештаја Дика Мартија, то би био преседан и покушај да се заштите међународни фактори чија се имена помињу у трговини органима. Циљ је, сматрају саговорници Спутњика, да се оперу злочини ОВК.
Премијер Албаније Еди Рама саопштио је да је Албанија у Парламентарној скупштини Савета Европе (СЕ) прикупила потписе за нову резолуцију, која би оспорила извештај Дика Мартија из 2011. године, у ком је терористичка организација ОВК оптужена за трговину органима.
Дубравка Филиповски, потпредседница Одбора за спољну политику у Скупштини Србије, каже да би побијање извештаја Дика Мартија био досад невиђени преседан.

Преседан и деградација СЕ

„Очигледно је да Албанија не одустаје од покушаја да резолуцију СЕ на било који начин оспори. Међутим, то би био јединствен случај. Не могу да верујем да ће институција која је основни постулат поштовања људских права и борбе за њих, на било који начин оспоравати резолуцију за коју је сама гласала на основу чињеница коју је Дик Марти, тадашњи председник правног комитета, са члановима тог комитета СЕ прикупио и чињеницама предложио и доказао постојање злочина ОВК над Србима, када је у питању трговина органима,“ каже Филиповски.

Наша саговорница истиче да се до сада ниједна резолуција коју су већински усвојиле земље чланице СЕ није оспорена из, како каже, простог разлога.
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СРБИЈА
Хашим Тачи пред судом у Хагу: „Жута кућа“ није ни постојала
„Не постоји заправо правни основ за то. Као што не постоји ни могућност да се земља чланица Европске уније (ЕУ) избаци из ЕУ. Дакле, Рама ће поднети потписе које су прикупиле земље чланице које су признале једнострано проглашену независност Косова и очигледно да имају већину за подношење захтева за нову резолуцију. Да ли ће се то десити или не врло је дискутабилно јер правни основ за тако нешто не постоји, нити се тако нешто до сада десило,“ објашњава саговорница Спутњика.
Филиповски је уверена да се иза овога крије још један вид притиска на Србију, јер није потписала француски-немачки план за Косово и Метохију и није увела санкције Русији.
„Невероватно је да се једна нација као што је наша, која је прва после Другог светског рата бомбардована и готово уништена и која је у два светска рата понела огромне жртве, треитра на овај начин и да трпи овакве притиске, а да фактички ништа није скривила. На овај начин се понижавају и наше жртве, и целокупно међународно право,“ поручује Филиповски.

Лоше би утицало и на дијалог Београда и Приштине

Политички аналитичар Перко Марковић запажа да је Еди Рама најавио ову резолуцију управо у тренутку када је почело суђење лидерима терористичке ОВК за ратне злочине у суду у Хагу, који је и основан на основу Резолуције Дика Мартија.
СРБИЈА
Америка је све знала: Како су Тачи и ОВК од злочинаца постали борци за слободу
„Ипак, сматрам да је скоро немогуће да дође до изгласавања резолуције коју Еди Рама предлаже, и да ће на тај начин успети да оспоре постојећу, јер је опште познато да се оно што се дешавало на северу Албаније (у "жутој кући") дешавало и на другим местима на Косову и Метохији. Зато мислим да до тога неће доћи јер би то би јефтин покушај да се маркетиншки изврши притисак на оне који суде Хашиму Тачију и осталима у Хагу како би њихова злодела посматрали мањим него што заиста јесу,“ уверен је Марковић.
Наш саговорник додаје и да чак и кад би, хипотетички, СЕ усвојио предлог резолуције Едија Раме, то довело до опште политичке кризе и поновне деградације ове европске институције.
„Уверен сам да би усвајање овакве резолуције довело такође до озбиљне дипломатске ескалације, пре свега између Србије и Албаније, утицало би и на пројекат Отворени Балкан, али и на преговоре који се воде између Београда и Приштине под патронатом ЕУ. И наравно, озбиљно би компромитовао сваке даље преговоре под вођством ЕУ,“ оцењује овај експерт.

Рамин поглед

Рама је иначе устврдио да су у резолуцији Дика Мартија из 2011. године „без икаквих чињеница, изнете страшне оптужбе на рачун такозване ОВК за трговину људским органима“.
Парламентарна скупштина СЕ усвојила је 2011. године извештај специјалног известиоца СЕ Дика Мартија и резолуцију о трговини људским органима на КиМ у којој је позвала на међународну истрагу. За резолуцију је гласало 169 посланика СЕ, осам је било против и 14 уздржаних.
Албански премијер није први пут потегнуо ову тему са тврдњом да су се извештај Дика Марија и накнадна резолуција Парламентарне скупштине Савета Европе ослањали више на спекулације него на чињенице, на гласине уместо на доказе.
"Они су већ постали незаслужена мрља на неправедно оптуженима и срамота за међународну политику", сматра Рама.
Албански премијер је 12. октобра 2022. године изнео те аргументе Парламентарној скупштини Савета Европе. Рама је такође рекао и да су тврдње да су припадници ОВК починили страшне злочине, укључујући трговину људским органимакоје, које је 2008. године изнела бивши тужилац Међународног кривичног суда за бившу Југославију Карла дел Понте у својим мемоарима „Госпођа тужитељка", демантоване у Албанији, на Косову и другде у региону. Рама је закључио да се то десило из простог разлога што су вишегодишње истраге које је водио главни тужилац, укључујући и оне у Албанији, биле "потпуно неуверљиве".
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РЕГИОН
Рама тврди: Албанија прикупила потписе да се оспори извештај Дика Мартија о трговини органима
Сцена из Филма Жута кућа - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СРБИЈА
Да се бар душа смири: Потресни документ о језивим злочинима над Србима са КиМ
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Монструозна „жута кућа“ сада би да руши Суд за злочине ОВК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала