- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Шведска испунила све услове за ступање у НАТО

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Стокхолм је у потпуности испунио своје обавезе за улазак у НАТО и на његовом путу ка Алијанси не би требало да буде препрека, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре посвећеној приступању Финске НАТО-у, након чега је застава Финске подигнута на 31. стуб испред седишта Алијансе.
„У блиском смо контакту са Анкаром како бисмо убрзали ратификацију протокола о приступању Шведске НАТО-у. Шведска је у потпуности испунила све услове за улазак и на њеном путу не би требало да буде препрека“, рекао је Столтенберг.
Фински министар спољних послова Пека Хависто раније је предао документ о приступању ове земље Северноатлантском пакту генералном секретару САД Ентонију Блинкену, што је значило завршетак формалне процедуре приступања Финске НАТО-у.
Претходно је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу предао америчком државном секретару документ о ратификацији чланства Финске у НАТО. Турска је последња земља која је ратификовала финску апликацију.
Подсетимо, Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, 18. маја прошле године, предале генералном секретару НАТО-а захтеве за ступање у Алијансу.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СВЕТ
Ердоган: Ускоро ратификација чланства Финске у НАТО, са Шведском – проблем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала