- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Јуриш на београдска позоришта: За поједине представе до карте је - немогуће доћи

© Фото : ЈДП/Светлана ПарошкиРед испред благајне Југословенског драмског позоришта
Ред испред благајне Југословенског драмског позоришта - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
За представе у београдским театрима последњих месеци тешко је доћи до улазница. Неки наслови се распродају за десетак минута, други у року од 24 часа, па људи и по шест месеци чекају да погледају жељени комад.
Редови испред благајне Југословенског драмског позоришта су постали уобичајена слика.
У том театру за Спутњик кажу да се карте за „Едипа“, у режији Вите Тауфера са Миланом Марићем у насловној улози, који је од септембра на репертоару, распродају за 10-15 минута.
Међу најтраженијим насловима ЈДП-а су и „Мој муж“, „Врат од стакла“, „Путујуће позориште Шопаловић“ и „Развојни пут Боре Шнајдера“, који је недавно имао премијеру.
„Када објавимо репертоар, већ првог дана се распрода 70 посто улазница. Испред благајне се формира ред. Људи стрпљиво чекају. Ми им изнесемо столице, воду. Питамо да ли су карте скупе, а они нам кажу да за културу ништа није скупо. Део карата брзо продамо онлајн. Једном је чак пао сајт због оптерећења“, истичу у ЈДП-у.
© Фото : ЈДП/Светлана ПарошкиКарте за „Едипа“ распродају се за 10-15 минута
Карте за „Едипа“ распродају се за 10-15 минута - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Карте за „Едипа“ распродају се за 10-15 минута
Кажу да настоје да изађу у сусрет својој публици па када људи позову и траже карте, запишу њихова имена како би их имали у виду за следећи месец. Листе оних који су „на чекању“ су, судећи по потражњи, све дуже.

Хит представе продате шест месеци унапред

Хит представе Београдског драмског позоришта распродате су шест месеци унапред.
Цео репертоар за април у театру на Црвеном крсту је распродат, укључујући и свих 14 извођења представе „Лаж“ у режији Николе Љуце, са Милошем Биковићем, Миодрагом Радоњићем, Тамаром Крцуновић и Јелисаветом Орашанин у главним улогама, а брзо се продају и улазнице за играња у октобру.
Београдско драмско позориште објавило је репертоар за целу годину и у тој кући кажу да су наслови „Лет изнад кукавичјег гнезда“, „Не играј на Енглезе“, „Трамвај звани жеља“, „Заљубљени Шекспир“ и „Тихо тече Мисисипи“ готово распродати за шест месеци унапред, тако да се већ у овом тренутку карте могу набавити само за други део године.

Сви на Бријуне

О томе колико за многе становнике главног града (мада и за оне који долазе из унутрашњости због представа) значи позориште сведочи и комад „Било једном на Бријунима“ Кокана Младеновића у коме играју Милан Марић, Бранислав Трифуновић, Тихана Лазовић Трифуновић и Сања Марковић, који је премијерно изведен 17. фебруара у Свилајнцу.
Карте за београдску премијеру у Битеф театру 7. априла и прву репризу 8. априла продате су за 24 сата, па је заказано треће играње за које су карте плануле за неколико сати.

Распродато и „Убиство у Оријент експресу"

И Позориште „Бошко Буха“ може се похвалити великим интересовањем за своју представу „Убиство у Оријент експресу“ у режији Даријана Михајловића.
Михајловић за Спутњик каже да су 23 извођења те представе у Београду распродата унапред.

„Када играмо у Новом Саду, све карте за салу Српског народног позоришта, која има 1.200 места, распродају се за три сата“, истиче Михајловић.

Више стотина резервација за Милутина

„Књига о Милутину“ је дефинитивно најтраженија представа Звездара театра. Само прошлог месеца било је око 500 упита за резервацију за ову монодраму у извођењу Ненада Јездића, која се игра од пет до 10 пута месечно у Звездара театру и на сценама ван Београда.
© Фото : Никола Вукелић, Звездара ТеатарНенад Јездић у представи Књига о Милутину
Ненад Јездић у представи Књига о Милутину - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Ненад Јездић у представи Књига о Милутину
У Звездара театру кажу да ће до краја ове сезоне укинути могућност резервације за ту представу и напомињу да се репертоар у овом позоришту објављује око 20. за наредни месец и да се за седам до 10 дана за већину представа улазнице распродају. За поједине комаде остане до 10 посто карата.
Људи греше када почетком месеца траже карте, јер тада је већ скоро све распродато, напомињу у Звездара театру, и додају да се до улазница долази само путем њузлетера и друштвених мрежа где се објављује ког датума и у колико сати почиње продаја карата – најбржи тада могу купити карте на сајту позоришта.
Стрпљење и информација у право време је једини пут до карата за позориште“, истичу у Звездара театру.

Јуриш на позоришта

И у Народном позоришту запазили су, како истичу, „јуриш на позоришта“.
Национални театар је специфичан пошто има три ансамбла – Драму, Оперу и Балет па исте представе не могу да се играју много пута месечно. Неки комади који нису на репертоару по два – три месеца када се појаве распродају се за сат- два.
Посебан феномен је чувена „Велика драма“ Синише Ковачевића која се већ 20 година игра у пуној сали и „на карту више“. Због негодовања публике која месецима не може да дође до карата у националном театру су, како кажу, укинули резервације.
Југословенско драмско позориште прославило 75 година - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
КУЛТУРА
Југословенско драмско позориште обележило 75 година: На путу Бојана Ступице упркос свим препрекама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала