- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Троструки удар“: Откривено које је „оружје“ Саудијска Арабија дала Русији

CC0 / Pixabay / Краљевски дворац у Ријаду, престоници Саудијске Арабије
Краљевски дворац у Ријаду, престоници Саудијске Арабије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Пратите нас
Русија се налази у повољном положају јер је енергетска политика Саудијске Арабије усмерена против Сједињених Америчких Држава, пише британски „Телеграф“.

„Западу је нанет троструки ударац. Високе цене нафте ће стимулисати инфлацију. Одлука ОПЕК плуса говори о томе да Саудијска Арабија окреће леђа Западу, а лице према Кини. Раст цена нафте ће олабавити и санкције против Русије чији ће приходи расти“, наводи се у чланку.

У односима са Ријадом ће један од главних победника, највероватније, бити председник Русије Владимир Путин. Аналитичар Бенџамин Хилгеншток је представио извештај у коме се наводи да повећање цене сирове нафте за један долар повећава приходе Русије за око 2,7 милијарди долара годишње.
У чланку се наводи, да су западне санкције на руско гориво закасниле. Оне су почеле да делују тек у децембру 2022. године, међутим, када су приходи Москве почели да падају „умешао се ОПЕК и поново их подстакао“.
„Док Русија зарађује, Запад слаби под притисцима инфлације“, истиче се у чланку.
Након министарског састанка 3. априла надзорног одбора ОПЕК плус је саопштено да ће додатно добровољно смањење производње нафте неколико земаља алијансе заједно са Русијом до краја 2023. године износити 1,66 милиона барела дневно. Дан раније је девет држава у оквиру ОПЕК плуса, укључујући Саудијску Арабију, најавило додатно добровољно смањење производње нафте почев од маја до краја 2023. године.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
РУСИЈА
Песков о одлуци о смањењу производње нафте: Земље воде независну политику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала