- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си: Нема уступака по питању Тајвана, таква очекивања су пусти снови

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг у посети Русији
Си Ђинпинг у посети Русији - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Било чија очекивања да ће Кине учинити неке уступке када је реч о Тајвану су пусти снови, поручио је председник Кине Си Ђинпинг током разговора са председницом Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.
„Тајванско питање је у центру суштинских интереса Кине, влада Кине и кинески народ никада се неће сложити са онима који се баве спекулацијама око питања једне Кине. Сва очекивања да Кина начини уступке по питању Тајвана су пусти снови и свако ко то очекује наноси штету самом себи“, рекао је Си.
Подсетимо, тензије у односима између Вашингтона и Пекинга су постале израженије након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану почетком августа 2022. године. Убрзо након доласка Пелоси у Тајпеј, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва.

Сарадња са ЕУ приоритет

Кинески лидер је рекао да је развој односа са ЕУ приоритет кинеске дипломатије.
"Кина је увек гледала на ЕУ као на стратешку снагу на међународној сцени, а развој односа са ЕУ сматрала је приоритетним правцем кинеске дипломатије", нагласио је Си и додао да је спреман да настави добру традицију подршке тесним везама са ЕУ и јачању узајамног поверења.
Емануел Макрон и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РУСИЈА
Састанак у Пекингу: Макрон позвао Си Ђинпинга да „уразуми Русију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала