- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Следи колапс: Мило повукао потез са закашњењем од две и по године

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
Пратите нас
Мило Ђукановић је поднео оставку на место председника ДПС-а са две и по године закашњења што је довело странку до потпуног колапса, сматра политиколог Владимир Павићевић.
Председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић поднео је у среду оставку на место шефа странке, три дана након пораза на председничким изборима у Црној Гори. Ђукановић је на челу ДПС-а био 25 година, од 1998. Вршилац дужности председника ДПС-а је Данијел Живковић, садашњи шеф клуба посланика.

Мило више није тема – грађани га отписали

Оставка Мила Ђукановића на место шефа ДПС-а уопште није тема број један у Црној Гори, јер је главна тема, и неколико дана после 2. априла, убедљива победа Јакова Милатовића на председничким изборима, каже за Спутњик политиколог Владимир Павићевић.
Мило Ђукановић ког су грађани отписали на изборима ни са својом оставком се није пробио у црногорским медијима и јавности као неко ко је посебно занимљив, додаје Павићевић.

Закашњела оставка – колапс ДПС-а

Ђукановић је закаснио са оставком коју је требало да поднесе 30. августа 2020. године после пораза на парламентарним изборима и да је тада то урадио, сачувао би снагу ДПС-а и могућност партије да гради савезништва која са њим на челу није могао да гради, сматра Павићевић.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РЕГИОН
Може ли оставка аболирати Ђукановића од свега што је годинама радио
„ДПС је због одлагања оставке Мила Ђукановића изгубио две и по године и због те две и по године ће као последицу, сада имати колапс ДПС-а на следећим парламентарним изборима, без обзира што Мило више није на челу те странке“.

Битка за наслеђе

Друга ствар која је сада важна за ДПС је ко би могао бити нови лидер, односно ко би могао преузети странку. Павићевић претпоставља да ће Мило Ђукановић хтети да утиче на избор новог председника ДПС-а и да ће покушати да постави неког ко му је „индоктринарно близак“ и у кога има поверење.
„Постоји, међутим једна особа која би могла, по мом виђењу, да мало помрси конце Милу и да се појави као једна политичка личност у ДПС-у која може да на неком нивоу заустави тај пад ДПС-а, а то је Милица Пејановић Ђуришић“.
Она се у Црној Гори препознаје као особа која је била критички усмерена према Ђукановићу и она има неку врсту ауторитета који може да сачува ДПС на нивоу утицаја много већем него што би могао било који Милов кандидат.
Зато ће бити занимљиво пратити дешавања у ДПС-у јер ће се на основу кадровских избора знати колико је Ђукановић сачувао свој утицај у странци.

После избора – ДПС ирелевантан

Без обзира на збивања у ДПС-у, после парламентарних избора заказаних за 11. јун, у Црној Гори ће се направити „потпуно нова архитектура политичке сцене“ у којој ће ДПС бити једна ирелевантна политичка опција, истиче Павићевић.
Дритан Абазовић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РЕГИОН
Дритан поручио Милу: Имаш рок од 20 дана...
„Дакле, опција која неће имати било какав важан утицај на процесе у црногорској политици и много ће бити занимљивије пратити на тим изборима и после њих како ће се развијати односи између победника од 30. августа 2020. године у које рачунам и нове формације које сада настају као што је 'Европа сад'“.
Добро је што ће се кључна политичка борба водити између победника од 30. августа, јер то онда значи да су за ове две и по године учвршћени сви велики идеали августовске победе из 2020. године и да се „са нивоа који је подразумевао да се стално гледа како да се смањи утицај ДПС-а дошла до тога да ДПС нема никакав релевантан утицај“. А то је велика промена на боље.

Прогнозирани пад: Дупло мање посланика

Павићевић додаје да је тешко проценити колико ће ДПС имати посланика после парламентарних избора, али суштина је да без обзира на број посланика, који неће бити ни половина од оног ког сада имају, то им неће бити довољно за било какво озбиљно третирање од стране других актера и грађана.
„И у том смислу, то ће бити огроман пад. Е сад, видећемо шта ће се дешавати након избора. Пошто су рекли да ће председника странке бирати после избора, видећемо ко ће преузети ДПС и шта ће се дешавати са том странком“, закључио је Павићевић.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2023
РЕГИОН
Главни одбор ДПС-а прихватио оставку Ђукановића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала