Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уместо ка нормализацији, Приштина кренула пут – ненормализације односа са Србима

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
Пратите нас
Приштина очигледно има ветар у леђа од западних партнера да уместо путем нормализације иде путем ненорамализације када су у питању преузете обавезе и Срби на КиМ, каже др Дејан Вук Станковић, након састанка косовских Срба са председиком Србије.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са представницима Срба са Косова и Метохије, да је ситуација на КиМ тешка и да незадовољство и бес нашег народа због кршења и споразума о таблицама и свих осталих споразума, као и свакодневно хапшења Срба, достиже врхунац.

Пут ка ненормализацији

Он је истакао да, уместо да се иде ка смиривању, што би се очекивало после Охрида и рунде у Бриселу пре неки дан, Приштина је изгледа кренула ка "ненормализацији односа", поменувши у том контексту и локалне изборе за четири српске општине на северу које Приштина намерава да одржи иако Срби не желе да учествују на њима.
Политички аналитичар др Дејан Вук Станковић није претерано изненађен понашањем Приштине.
„То је сценарио који се очекивао, имајући у виду непопустљивост Аљбина Куртија по питању Заједнице српских општина (ЗСО) и сада над Србима на КиМ лебде два безбедносна и политичка изазова. Политички изазов је шта ће бити ако они по сваку цену одрже те изборе, односно, да ли ће то бити трајна блокада комуникације Срба са КиМ са званичном Приштином и јаз који не знам како би могао да се премости. Ако тај јаз буде непремостив онда ће се свакако одразити и на преговоре,“ упозорава Станковић.

Без Срба нема ни ЗСО

То даље, додаје он, води до фазе када ће тешко доћи до имплементације свега договореног што би требало да заживи, јер без Срба у приштинским институцијама нема ни формирања ЗСО.
„Такође поред политичких представника Срба који су изашли из власти поставља се и питање Срба који су изашли из косовских безбедносних снага и Срба који су изашли из њиховог правосудног система,“ подсећа он.
Станковић страхује да би Курти могао да реагује још репресивнијим мерама према Србима на КиМ.
„Просто може да прави проблеме на админстративним прелазима, са платним прометом из Србије, а самим тим да онемогући финансирање здравства и школства, да не говоримо о хапшењима и тако даље. Мислим да Курти игра тврдо јер има добар праг толеранције код западних партнера,“ истиче Станковић.

Састанак у Рашкој

Вучић је рекао и да се на састанку са представницима Срба са КиМ разговарало о свим проблемима, безбедносној ситуацији која је тешка, као и да је његова идеја била да данас изађе са тим ставовима, али да се повукао и да је договорено да се настави разговор у наредних седам дана како би изашли са заједничким саопштењем о свим питањима, од избора на којима Срби неће учествовати до осталих питања.
Навео је и да ће следећи састанак бити у Рашки, као и да до њега морају да договоре заједничку платформу.
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
СРБИЈА
Вучић после састанка са Србима са КиМ: Повукао сам се пред њиховим аргументима
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2023
СРБИЈА
Србину приведеном на Јарињу одређен притвор, терети се за напад на службено лице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала