- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Дончић је морао да се помири с тешком одлуком – Далас намерно испао из плеј-офа

© AP Photo / Tony GutierrezЛука Дончић
Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Кошаркаши Даласа коло пре краја истека регуларног дела НБА лиге остали су и без математичких шанси да се домогну плеј-офа. Томе је кумовао пораз на свом терену од Чикаго Булса резултатом 115:112, у мечу у ком је Лука Дончић одиграо само прву четвртину, после чега је одлуком клуба повучен с паркета на старту друге деонице.
Први пут од сезоне 2018/19 Мавси се неће наћи у плеј-офу, а то је било незамисливо после фантастичног старта сезоне и високе четврте позиције на Западу. Ипак, од доласка Кајрија Ирвинга, уследили су катастрофални резултати и само четири победе у последњих 15 утакмица, што је допринело да се Далас суочи са суровом реалношћу. Слободан пад у последњих десет утакмица и само два тријумфа, те срозавање са шесте на 11. позицију и останак без плеј-ина.
А своју сурову реалност доживео је против Булса и Словенац Лука Дончић, прва звезда тима из Тексаса.
Алекса Аврамовић Партизан - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
СПОРТ
Од чувеног урлика до „експлозије“ за памћење: „Слава Богу“
Наиме, одлука клуба била је да Словенац одигра само прву четвртину, а затим да се пресели на клупу. То је сасвим сигурно нешто што Дончић није желео, али је с тим морао да се помири.
Убацио је 13 поена у уводној деоници, почео је другу, јер су према писању америчких медија из клуба желели да Словенац добије овације, али се то није догодило. Тек по неки спорадичан аплауз стигао је с трибина, па је пропао и тај покушај да се ода признање Дончићу за фантастичну сезону на индивидуалном плану.
Лука је сезону окончао са 32,4 поена у просеку, што је најбољи учинак једног кошаркаша у историји Даласа. А колико су Мавси очајни, најбоље потврђуе податак да је Дончић са одиграних 12 минута и 35 секунди био њихов најефикаснији актер у поразу од Чикага, који им је дефинитивно угасио све наде да би могли до плеј-ина.
Лука је постигао 13 поена, имао је пет скокова и три асистенције, баш као и Маркиф Морис и Рајт, док је Ловсон убацио 12 поена.
Одлуку да Донћић у тако раној фази сусрета буде закуцан за клупу потврдио је и тренер Џејсон Кид.
„Не могу да причам у његово име. Али, мислим да када погледате, сви смо рекли да желимо да обезбедимо прилику и да нађемо начин да уђемо у плеј-ин. Играли смо и борили се док су постојале шансе. Данас је дан када нам је речено да ћемо урадити нешто другачије. Лука ће учествовати у првој четвртини, а онда је за њега готова сезона“, рекао је Кид, што је разбеснело бројне навијаче Даласа, који су се на друштвеним мрежама питали, да ли би навијачи после уводне деонице требало да напуштају меч.
Кидове речи су најава и да Луке Дончића неће бити у последњем мечу против Сан Антонија, који ја Мавериксе неће имати резултатски значај, јер су се срозали на далеку 11. позицију Западне конференције.
Кид је покушао у јавности да оправда одлуку клуба да практично намерно изгуби од Чикага, како би сезону завршили као 11. на табели и како би сачували пик на НБА драфту, јер би у случају да су у Топ 10. У супротном, отишао би у Њу Орлеанс.
„Пословне одлуке некада су тешке, али морате да их доносите. Ми се трудимо да направимо шампионски тим и одлучено је да идемо корак уназад. Одлука је стигла од мојих шефора и речено ми је да је испоштујем. Верујемо Марку Кјубану и Нику Херисону. Они ће саставити коцкице и довести нас да се боримо за шампионску титулу. То је процес који данас почињемо“, тешио се Кид.
С друге стране, Чикаго је обезбедио место у плеј-ину, с обзиром на то да су десети на Истоку, док је пораз Даласа ишао на руку Оклахоми и Алексеју Покушевском, који ће се наћи у плеј-ину јер су на 10. позицији.
„Бикове“ су до преокрета и злата вредне победе водили Вајт са 24 поена, Вилијам је убацио пола коша мање, док је црногорски ас Никола Вучевић остварио дабл-дабл учинак са 20 поена, 10 скокова и четири асистенције.
Од српских кошаркаша који су се у ноћи између петка и суботе нашли на паркету, Богдан Богдановић постигао је девет поена за 18 минута проведених на паркету у поразу Атланте после продужетка од Филаделфије резултатом 136:131.
Прва звезда севентисиксерса и ривал Николе Јокића за МВП титулу, Џоел Ембид, није се нашао на паркету.
НБА резултати
Шарлот - Хјустон 109:112
Индијана - Детроит 115:122
Вашингтон - Мајами 114:108
Атланта - ФИладелфија 131:136пп
Бостон - Торонто 121:102
Бруклин - Орландо 101:84
Милвоки - Мемфис 114:137
Њу Орлеанс - Њујорк 113:105
Далас - Чикаго 112:115
Сакраменто - Голден Стејт 97:110
Лос Анђелес - Финикс 121:107
Јута - Денвер 21.30
Новак Ђоковић на тренингу са сином Стефаном - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
СПОРТ
Новак први пут није био у центру пажње: „Невероватно, драго ми је“ /видео/
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
СПОРТ
Партизан је чекао 13 година, а Жељко зна шта је била моћ за Топ 8: „Свуда их има“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала