- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

После осам година Јемен на прагу мира – ако га не помуте ратни профитери

© AP Photo / Hani MohammedХути
Хути - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
Пратите нас
Мировни преговори о Јемену који би требало да почну идуће недеље први су корак ка окончању осмогодишњег рата и конкретан резултат историјског споразума Саудијске Арабије и Ирана уз посредовање Кине. Остаје, међутим, да се види хоће ли САД покушати да минирају мир јер су на том рату зарадиле 57 милијарди долара.
Међународна коалиција предвођена Саудијском Арабијом укинула је у петак осмогодишњу поморску блокаду лука у Јемену. Званични Ријад потврдио је да ће идуће седмице почети мировне преговоре са побуњеним Хутима у главном граду Јемена Сани.
Саудијска делегација отпутоваће у Сану заједно са званичницима Омана, а на Блиском истоку очекују да би коначни мировни споразум за Јемен могао бити објављен пре Бајрама, 20. априла.

Три етапе мировног процеса у Јемену

Спољнополитички аналитичар Борислав Коркоделовић каже за Спутњик да је реч о нацрту плана Саудијске Арабије с којим је потом упозната влада Јемена призната од Уједињених нација. Реч је о влади која је релативно крхка и нема велику подршку у самој земљи.
Са побуњеничким покретом Хути или Ансарулах, кога шиити сматрају ослободилачким и држи главни град Сану под контролом, Саудијци би требало да одрже преговоре о нацрту мировног споразума.
Главна тема ће бити закључивање примирја које подразумева прекид свих борби, као и отварање свих ваздушних и поморских лука које су до сада биле углавном под саудијском блокадом, мада су им, нарочито у првим годинама рата, помагали Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и коалиција више арапских земаља.
„Међутим, како је рат одмицао та коалиција се све више тањила и на крају је остала сама Саудијска Арабија. После тог једногодишњег примирја уследили би преговори који би довели до транзиционог периода од две године, а после истека тог рока, Јемен би мога да настави да функционише као самостална држава“, објашњава Коркоделовић.

Економска дипломатија: Како је Кина надиграла Америку

Према Коркоделовићу, има места за резервисаност да би тако брзо могло доћи до примирја после осам година рата јер Хути траже потпун прекид борби, као и да се трупе УАЕ, које се нису огласиле о примирју, повуку са читаве територије Јемена.
УАЕ контролишу нека од кључних острва у територијалним водама Јемена и према арапској штампи претварају их у војна утврђења, а такође и тесно сарађују и са Израелом, највећим противником недавно потписаног историјског споразума Саудијске Арабије и Ирана.
Ђак у рушевинама школе у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
СВЕТ
Необразовани Јемен: Како су деца постала жртве рата
Договор о примирју у Јемену дошао је у време кад је на читавом Арабијском полуострву и Блиском истоку дипломатска офанзива у „петој или шестој брзини“, крунисана споразумом две највеће и вековима завађене земље у региону – сунитске Саудијске Арабије и шиитског Ирана, уз посредовање Кине.
А тај историјски споразум од 11. марта показао је да је Кина успела да надигра Америку на Блиском истоку, пре свега, економском дипломатијом. Међутим, Американци и даље имају значајне интересе на Блиском истоку, пре свега њихов војно-индустријски комплекс.

Американци зарадили 57 милијарди долара

Током осмогодишњег рата у ком је страдало више од 400.000 људи у земљи од 30 милиона становника, Американци су Саудијској Арабији и УАЕ продали оружја у вредности од 57 милијарди долара. Арапски извори наводе да не само крај рату у Јемену, већ и приближавање Саудијске Арабије и Ирана представља велику неизвесност за будући положај САД на Блиском Истоку, додаје Коркоделовић.
Зато ће споразум између Саудијске Арабије и Ирана, упозорава наш саговорник, бити изложен великим искушењима и од САД и Израела, али и од разних арапских и исламских група:
„Ипак, влада један дух оптимизма. То се нарочито видело у прошли четвртак кад су се у Кини срели шефови дипломатија Ирана и Саудијске Арабије јер се сматра да ће њихово побољшање односа утицати не само на Јемен, него и на прилике у Либану, Сирији и Ираку. Наравно, све би то могло бити доведено у питање, уколико постоје ти зли духови који не желе успех.“

Ко су „зли дуси“ на Блиском истоку

А као „зле духове“ на Блиском истоку министар спољних послова владе Хута у Сани види Американце. У реакција на Бајденову изјаву поводом годишњице примирја у Јемену под окриљем УН-а којом је изразио подршку свим напорима за постизање мира, шеф дипломатије Хута изјавио је да таквим ставом САД настоје да оперу своју умешаност у агресију Саудијске Арабије као и да су одговорне јер су профитирале од рата, подсећа Коркоделовић.
Ванг Ји и Али Шакмани - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
СВЕТ
Историјски заокрет на Блиском истоку: Како је Кина помирила Иран и Саудијску Арабију и понизила САД
Вашингтон може да покаже да је за мир тако што ће повући конкретне мере на терену и осудити акције коалиције предвођене Саудијском Аарабијом, додао је шеф дипломатије у Сани.
Примирје уз посредовање УН ступило је на снагу у априлу прошле године, а делимично је прекинуто у октобру, док сукоби на стратешком јужном прилазу Црвеном мору од тада углавном јењавају.

Економијом против нестабилности

Према Коркоделовићу, дипломатска победа Кине над Америком на Блиском истоку резултат је дугогодишњег рада у ком се посебно истакао бивши министар спољних послова Ванг Ји, који је сада на још вишој функцији јер је у Политбироу Комунистичке партије задужен за међународне односе.
Осим тога што су Кинези на Блиском Истоку давали најбоље понуде на тендерима, њихове понуде нису пратила политичка условљавања, за разлику од Американаца. Тек кад су се добро економски етаблирали, Кинези су кренули у дипломатске акције, каже Коркоделовић и закључује:
„На једној страни имате САД које су пре свега војно присутне на Блиском истоку и често своје присуство правдају нестабилним приликама у региону. Што су прилике нестабилније, то је већа потреба за Американцима и њиховим војно-индустријским комплексом. Са друге стране имате један нови, свеж приступ Кине која каже: ми хоћемо да вам помогнемо у преговорима, имамо за то економска оруђа, али дајте да сви заједно радимо на достизању и досезању нових етапа у том мировном процесу.“
 Риад и Техеран - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СВЕТ
Кина као миротворац: Лековито дејство споразума Ријада и Техерана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала