- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Ограничен приступ документима и поверљивим подацима који су исцурили у јавност

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Пентагон је, ради заштите националне безбедности САД и њихових савезника надаље ограничио приступ документима ресора који су процурили, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер током брифинга.
„Пентагон је објавио да је предузео мере како би надаље ограничио приступ поверљивим информацијама. Разматрамо потешкоће по националну безбедност и могу да додам да у циљу смањења утицаја који може да има објава тих докумената на националну безбедност САД, као и наше савезнике и партнере, схватамо то веома озбиљно, истрага се наставља. Министарство одбране предузело је мере за ограничење приступа тим документима“, објаснила је Жан-Пјер.
Она је, међутим, избегла да одговори колико је озбиљно било то цурење поверљивих докумената.
Портпаролка није желела да коментарише ни наводе „Вашингтон поста“ који је, позивајући се на учесника чет групе „Дискорд“, где су се појавили материјали, објавио да је особа која стоји иза цурења тајних докумената Сједињених Америчких Држава изјавила да их је добила у некој војној бази.
Издање „Тајмс“ је, позивајући се на извор из области безбедности објавило да Пентагон не зна колико још информација може бити објављено на основу тајних америчких докумената који су „процурили“ на мреже.
Медији су раније објавили да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО-а да их ојачају. Лист „Њујорк тајмс“ је приметио да документи, датирани почетком марта, наводно круже „руским провладиним каналима на Телеграму“.
Међутим, у петак је објављено о новим цурењима докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспети више од сто докумената, а штета од инцидента се процењује као значајна. Истовремено, агенција Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навела да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
РУСИЈА
Захарова о процурелим документима Пентагона: Приближавају се избори у Америци...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала