Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина игра на танкој жици: Србија неће пристати на наметање решења

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротест Срба у Штрпцу
Протест Срба у Штрпцу - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
Пратите нас
Порука састанка Срба са Косова и Метохије са председником Србије и члановима Владе Србије је јасна - неће успети да нам наметну решења која би ишла у прилог потврде државности Косова, а такве намере могу да угрозе безбедност у региону, каже дипломата Зоран Миливојевић.
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Рашки са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и том приликом , између осталог, указао на значај да се одржи пре свега мир али и упутио снажну поруку да ако наш народ буде нападнут, код њега "неће бити крени-стани". Вучић је упозорио и на опасност коју носи намера Приштине да одржи локалне изборе на северу Косова без учешћа Срба, али и изнео оправдану сумњу да Аљбин Курти нема намеру да формира Заједницу српских општина.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Србија није и неће извозити оружје Украјини и не постоји ниједан папир који доказује да јесте
Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је порука овог састанка била јасна и очекивана.
„Нема никакве сумње да Србија неће променити став и да се неће приклонити ономе што ради приштинска страна која у томе на жалост има подршку и неких западних центра моћи. Циљ им је да нам наметну решења која би ишла у прилог потврде државности тзв. Косова и да преко локалних избора и присуства њихових полицијских и других снага на северу Косова наметну фактичко стање и остваре суверенитет и на северу,“ објашњава Миливојевић.

Са КиМ поново у СБ УН

То је, како наш саговорник истиче, ствар број један на којој раде, док друга ствар почива на томе да се процес усмери ка њиховим унутрашњим решењима за локалну власт, како би се елиминисала ЗСО.
„Дакле, наметањем решења које би подразумевало потпуну доминацију албанског фактора. То је нешто што је њихов смисао. Срби ће те локалне изборе за четири општине на северу Косова које је Приштина заказала за 23. април бојкотовати. Без Срба ти избори неће имати никакав легитимитет, а ни легалитет јер без њиховог учешћа нема легалитета чак и ако се гледа Устав такозваног Косова и неки прописи, од функционисања Скупштине па надаље. Тако да ти избори неће ни на тај начин имати никакву вредност нити значај, али се доводи у питање стабилност и безбедност,“ упозорава Миливојевић.
Самим тим, додаје он, доводи се у питање функционисање било каквих институција и система на КиМ а одговорност за то не сноси Србија.
„Мислим да је крајњи момента да почне да функционише Кфор и Резолуција 12 44 и мислим да би седница Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) заказана за 27. април ово питање требало озбиљно да има на дневном реду и да би полако требало да се враћамо у оне институције које су и политички и правно надлежне за стање на КиМ а то је СБ УН. Јер је јасно да је Европска унија изгубила и сваки кредибилитет, а јасне су и њене интенције заједно са Приштином да се само разговара о потврди државности Косова и да су све мере и акције подређене томе,“ сматра Миливојевић.

Пет закључака Вучића и Срба са КиМ

Састанак Вучића са Србима са КиМ је трајао око три сата а присуствовали су и председница Владе Ана Брнабић, као и чланови Владе Србије. Вучић је изнео пет закључака о којима се на претходном састанку са Србима са КиМ разговарало, међу којима су се нашли захтеви за хитну реакцију ЕУ и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини моментално прекинуле кршење споразума о таблицама; да Приштина одмах поступи по свему договореном из дијалога и да се у складу са тиме српски преговарачки тим овлашћује да настави да тражи компромисно решење; да се подржи одлука Срба да не учествују на локалним изборима Приштине за четири српске општине на северу Косова, као и да се захтева да ти избори буду одржани након што Приштина формира ЗСО.
Тачка пет се односила на то да ће Република Србија предузимати све законске мере како би осигурала права свог народа на Косови у и Метохији. То се тиче и социјалног опстанка наших људи и повећања давања и подстицаја. На крају, ове одредбе су обавезујуће за све чланове Владе и институције Србије.
Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СРБИЈА
Припадници тзв. КБС извели вежбу са бојевом муницијом у Ђаковици
Вучић са Србима на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2023
СРБИЈА
Спремно пет потеза: Вучић са Србима са КиМ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала