- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Опасни људи: Како је Трамп у свом маниру открио ко (не) стоји иза уништавања Северног тока

© AP Photo / Andrew HarnikДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Изјавом да не жели да каже ко је минирао „Северни ток“ да не би стварао непријатност својој држави, Доналд Трамп је не само признао ко стоји иза тог терористичког чина, већ се и профилисао као једини мировни кандидат на следећим председничким изборима у САД, сматра Александар Павић.
Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је у интервјуу за ТВ „Фокс њуз“ да је уверен да иза диверзије на гасоводу „Северни ток“ - не стоји Русија.
„Не желим да стварам непријатности нашој земљи и зато нећу одговорити. Могу да кажем ко то није урадио – Русија“, рекао је Трамп.

Трампова порука: Америка најопаснија држава

Трамп је практично објавио ко је минирао „Северни ток“ тиме што је казао да не жели својој земљи да прави проблеме, а уместо њега, то је експлицитно рекао Такер Карлсон који га је интервјуисао, каже за Спутњик политиколог Александар Павић.
Карлсон је питао, ко смо ми да дижемо гасоводе у ваздух и то гасоводе савезника, а то значи да ко год је поштен у Америци и има очи да види, зна ко је то урадио.
Трампова изјава није једна од предизборних коју би заборавио ако би поново постао председник јер кад би победио на изборима, прво би се обрачунао са свима који су свет довели до ивице Трећег светског, односно до нуклеарног рата, сматра Павић.
„А то је била главна тема интервјуа – страх од нуклеарног рата. Рекао је прво да су на врху америчке државе неспособни и опасни људи који су нас довели до ивице нуклеарног рата, а са друге стране су лидери Кине, Русије, чак и Северне Кореје. Како Трамп каже, то су људи врхунских менталних и интелектуалних способности. Значи, практично је рекао, мада не експлицитно, да Америка спада у најопасније државе на свету зато што се бави тероризмом и зато што је воде глупи и некомпетентни људи“.

„Трамп је издајник“: Замена теза дубоке државе

На питање, да ли би се таква Трампова позиција у Америци могла назвати „издајничком“, Павић одговара да је то успешна замена теза америчке либералне дубоке државе – да су, у ствари, издајници они који су патриоте, а да су патриоте они који су издајници.
Трамп је имао политику „Америка на првом месту“ у смислу да САД не би требало да се мешају тамо где им није посао и започињу нове ратове зато што је то у америчком националном интересу и он је први председник бар од Ајзенхауера који није започео ниједан нови рат. А са друге стране, бавио се заштитом граница Америке.

„Сад да упоредимо: ови који су га звали издајником кад су дошли на власт границу са Мексиком су потпуно отворили, може да уђе ко год хоће, не само људи него и дрога. Повећала се смртност од најопасније дроге, фентанила који улази из Мексика, тако да се сад говори чак и о инвазији на Мексико да би се то спречило. Ови који су рекли да је Трамп издајник су отворили широм границе и започели рат који прети да постане нуклеарни. Што се каже, по плодовима ћете их познати и јасно је ко је патриота ко је издајник. А то што се ради тамо, важи и овде“.

Код нас они што желе да сачувају традиционално пријатељство с Русијом и не желе да признају Косово су, у ствари издајници, што нам говори да је реч о истој школи курсевима на којима су наше НАТО лобисте учили да замене тезе, истиче Павић.

Једини мировни кандидат у Америци

Мада је Трамп започео економску конфронтацију са Кином, суштинска разлика између његове и Бајденове кинеске политике је то што он није заинтересован да започиње рат с Кином. Он је заинтересован да се са Кином економски такмичи али не тако што ће започети рат против Тајвана.
Трамп је чак истицао у том интервјуу да је имао сјајан однос са председником Сијем и да га сматра изузетно интелигентним и способним човеком, имао је само речи поштовања за кинеску делегацију која је била заједно са председником Сијем код њега у Мар-а-Лагу.
„Није имао ниједну лошу реч да каже. Само је рекао да Америка мора да гледа своје интересе и буде чврста у цртању црвених линија, али ни у једном тренутку није претио никоме ратом и то је та суштинска разлика. Трамп се профилисао као за сада једини мировни кандидат у Америци. Можда би ту могао да се дода Роберт Кенеди Млађи који би да се кандидује за демократе, али што се тиче ових који су већ профилисани, Трамп је главни мировни кандидат у Америци“, закључио је Павић.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
СВЕТ
Трамп о диверзијама на гасоводу „Северни ток“: Знам да није Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала