- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков открио детаље о икони чије је копије Путин поклонио руској војсци

© Пресс-служба Президента РФ / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин уручује копију иконе „Спаситељ Нерукотворени“ војницима у Херсонској области
Руски председник Владимир Путин уручује копију иконе „Спаситељ Нерукотворени“ војницима у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
Пратите нас
Икона „Спаситељ Нерукотворени“ која је некада припадала војном министру Руске империје Петру Вановском и копије које је руски председник Владимир Путин предао војницима у зони специјалне војне операције у Херсонској области у ЛНР откупљена је из приватне колекције у САД, изјавио је за медије портпарол руског лидера Дмитриј Песков.
Он је истакао да ће копије остати у Херсонској области и ЛНР, а оригиналну икону Путин ће поклонити главном храму Оружаних снага Русије.
Песков је скренуо пажњу на посебно место које иконе имају у руској војној историји и додао да је икона „Спаситеља Нерукотвореног“ током неколико векова била икона заштитница руске војске.
Икона је претходно припадала Петру Вановском (1822-1904), који је обављао функцију војног министра Русије од 1881-1898. године.
Икона „Спаситеља Нерукотвореног“ представља канонски приказ лика Исуса Христа који се, према легенди, на чудесан начин утиснуо на платно ─ марамицу којим је Христ обрисао своје лице.
Лик „Спаситеља Нерукотвореног“ био је приказан на заставама руске војске, а његов лик је постављан изнад капија тврђава. Ратници су га увек доживљавали као свог заштитника, а народ као заштитника и спаситеља.
Раније је прес-служби шефа државе саопштила да је Путин обишао штаб војне групације „Дњепар“ у области Херсона и штаб групације Националне гарде „Исток“ у Луганској Народној Републици. Ово је прва посета председника републике Херсонској области и ЛНР.
Храм васкрсења Христовог у војном парку Патриот крај Кубинке - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2020
Храм Оружаних снага Русије чува грумен српске земље /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала