- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министар пољопривреде Румуније: ЕК може да забрани увоз украјинског жита до 5. јуна

© Sputnik / Илья НаймушинЖетва жита
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
Пратите нас
Европска комисија је спремна да размотри увођење механизма за обуставу увоза жита из Украјине све до 5. јуна, уколико Пољска, Бугарска, Мађарска и Словачка повуку једностране забране на увоз, изјавио је румунски министар пољопривреде Петре Даја.
Према речима румунског министра, европски комесари представили су пакет помоћи за пет земаља у висини од 100 милиона евра, а износ је узет из резервног фонда ЕК и треба да буде расподељен у најскорије време, као и пакет за регулисање увоза из Украјине.
„Овај пакет предвиђа механизам обуставе увоза жита, кукуруза, сунцокретовог семена, уљане репице до 5. јуна. Ова мера може бити донета у року од 48 сати након што државе укину своје једностране одлуке о забрани извоза“, објаснио је Даја на конференцији за новинаре.
Он је истакао да су се министри свих пет држава, укључујући Румунију, заложили за проширење списка робе чији ће увоз бити обустављен. Даја је такође нагласио да министри пољопривреде инсистирају на продужењу рока током кога ће бити обустављен увоз.
С обзиром да консензус по овом питању још није постигнут, ЕК је одлучила да се ово питање разматра на нивоу премијера ових пет земаља.
ЕК се нада да ће ово питање бити решено до краја недеље.
Министри пољопривреде Румуније, Пољске, Мађарске, Словачке и Бугарске су на тему проблема украјинских пољопривредних производа одржали онлајн састанак коме је присуствовао и европски комесар.
Прошле суботе су Пољска и Мађарска због протеста локалних фармера обуставиле увоз украјинских пољопривредних производа. Такву одлуку су затим донеле и Словачка и Бугарска.
Европска унија је у јуну 2022. године на годину дана обуставила наплату такси на сву робу која долази из Украјине како би помогла Кијеву да повећа обим извоза. Поред тога, ЕК је од марта 2022. године отворила такозване зелене коридоре – копнене и речне маршруте за извоз украјинског жита. Према претпоставкама, ове испоруке је требало да стигну на светско тржиште и омогуће Кијеву додатну зараду.
Заправо, због логистичких проблема, главни део пољопривредних производа остајао је у суседним земљама око Украјине, чланицама ЕУ, што је већ у јесен прошле године довело до кризе хиперпроизводње. Брисел током шест месеци није могао да понуди никакве мере за решавање ситуације.
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
СВЕТ
Медији: ЕУ спремна да забрани увоз жита из Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала