- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Коначно примењен прехрамбени споразум: Извезена прва партија руског ђубрива

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаМинерално ђубриво
Минерално ђубриво - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Прва партија руског минералног ђубрива извезена је из Летоније у Кенију у оквиру прехрамбеног споразума, саопштило је летонско Министарство спољних послова.
Реч је о 200.000 тона руског ђубрива које су произвеле компаније обухваћене санкцијама Европске уније.
Такође је најављено и да ће у најскорије време бити извезено још неколико партија руског ђубрива, које су такође под санкцијама.
Подсетимо, руски шеф дипломатије је пре неколико дана изјавио да до сада практично ништа није урађено на испуњавању руског дела прехрамбеног споразума.
Убрзо затим се огласила и званична Москва која је поручилa Европи да искористи преосталих 17 дана до истека прехрамбеног споразума да испуни све услове како би се стекли услови за његов продужетак, а пре свега то се тиче извоза руских производа и ђубрива.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум, који су у Истанбулу 22. јула 2022. године потписали представници Уједињених нација, Русије, Турске и Украјине, предвиђа извоз украјинске пшенице, хране и ђубрива преко Црног мора из три украјинске луке: Черноморск, Одесу и Јужни. Координацијом кретања бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Споразум је важио до 18. новембра 2022, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана до 18. марта, у случају да се ниједна страна томе не противи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да „никакве такве примедбе нису добијене“, уз напомену да руска страна дозвољава техничко проширење „црноморске иницијативе“ за извоз украјинског жита без икаквих промена у терминима и обиму.
Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин изјавио је 13. марта, након преговора са представницима УН о ситуацији са прехрамбеним споразумом, да се Русија не противи новом продужавању „црноморске иницијативе“, после истека другог рока – 18. марта, али само на 60 дана.
Сâм прехрамбени споразум је саставни део пакета који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истицала да је управо то оно што није било спроведено. При томе су из УН добијана уверавања да ће ограничења бити укинута.
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
РУСИЈА
Москва: Источна Европа нанела тежак ударац режиму Зеленског забраном увоза украјинског жита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала