- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески дипломата: Крим увек припадао Русији; Нејасан статус постсовјетских држава

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
Крим је одувек припадао Русији, а земље бившег СССР-а „немају ефективни статус у међународном праву“, јер не постоји међународни споразум који би материјализовао њихов статус суверене земље, изјавио је кинески амбасадор у Француској Лу Шаје у интервјуу француској телевизији „LCI“.

Упитан чији је Крим, кинески дипломата је изјавио да је полуострво „првобитно припадало Русији“. За време СССР-а „Хрушчов га је дао Украјини“.

Према речима амбасадора, питање Крима „зависи од тога како доживљавате проблем“.
Амбасадор је такође навео да Американци нису заинтересовани за окончање сукоба у Украјини.
„Неопходно је да све стране у сукобу буду заинтересоване и имају жељу да започну дијалог. Сада видимо да руско руководство има жељу да започне преговоре, украјинска страна је такође изразила жељу да преговара. Али чини ми се да Американци не желе крај рата, а чланице НАТО-а настављају да испоручују оружје Украјини“, објаснио је Шаје.

Притисак на Русију

Коментаришући позиве западних лидера да Пекинг изврши притисак на Русију због Украјине, дипломата је рекао да кинеска дипломатија не укључује такве методе.
„Кинеска дипломатија никада неће заговарати вршење притиска на било коју земљу. То није наш стил“, истакао је кинески дипломата.
Раније су француски лидер Емануел Макрон и други западни лидери више пута позивали Кину да изврши притисак на Русију због Украјине.

Реакције балтичких земаља и Украјине

Интервју је изазвао негативну реакцију представника земаља Летоније, Литваније, Естоније и Украјине.
Украјински амбасадор у Француској Вадим Омељченко рекао је да кинески дипломата има „проблема са географијом“, јер је његов став у супротности са ставом Пекинга „у вези са настојањима да се успостави мир у Украјини на основу међународног права, циљева и принципа Повеље УН“.
Естонско Министарство спољних послова је, са своје стране, став амбасадора Кине назвало „жалосним и неразумљивим“.
Министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевич рекао је да је изјава кинеског амбасадора „апсолутно неприхватљива“, као и да Рига очекује званичну реакцију Пекинга.
„Очекујемо објашњење кинеске стране и потпуно демантовање ове изјаве“, рекао је министар.
Министарство спољних послова Естоније такође ће позвати кинеског амбасадора ради разјашњења.
Литвански министар спољних послова Габриелиус Ландсбергис прокоментарисао је речима:
„Ако се ико још пита зашто балтичке земље не верују Кини као ‘посреднику у постизању мира у Украјини’, ево вам кинеског амбасадора који тврди да је Крим руски, а границе између наших земаља немају правну основу“, написао је Ландсбергис на Твитеру.
Подсетимо, крајем фебруара кинеско Министарство спољних послова објавило је документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
Балон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
РУСИЈА
Крим обележава 240 година од Манифеста Катарине Велике о припајању полуострва Руском царству /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала