- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски адвокат о конфликту у Украјини: Не треба се мешати, доживећемо националну катастрофу

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Бугарска не жели да жртвује своју децу и будућност у име свог рата, рекао је адвокат Владимир Шејтанов коментаришући „Шетње за мир“ које су организоване у многим бугарским градовима.
Према подацима организатора, у Софији се акцији придружило више од 12 хиљада људи.
Бугарски адвокат сматра да ће земља, у случају да избије још један међународни сукоб, постати жртва и подсетио на последице учешћа Бугарске у два светска рата. У Првом светском рату је земља ратовала на страни Централних сила и као резултат тога изгубила је део територија које се сада налазе у данашњој Грчкој и Србији.
Ове последице се у Бугарској сматрају националном катастрофом. Бугарска је у Другом светском рату, до почетка септембра 1944. године, ратовала на страни Немачке, Италије и Јапана. Као савезница Немачке је преживела бомбардовање. Оба рата су се завршила суђењима министрима који су земљу увукли у сукоб.

„Историја Бугарске показује шта се дешава са судбином наше земље када интервенишемо у међународним сукобима који превазилазе нашу величину и наше могућности“, рекао је бугарски адвокат.

Он је додао да је Бугарска током Другог светског рата једва избегла националну катастрофу. Међутим, Бугарска је била осуђена и на неки начин кажњена бомбардовањем, како он објашњава, јер су поново изабрали погрешну страну. Закључио је да су кривци тада били кажњени и да би били и други били кажњени у случају неке наредне катастрофе.
Протести су одржани у више од 30 градова Бугарске. У Софији је акција окупила највећи број људи: учесници су у великој колони шетали улицама од зграде Националне палате културе. Људи су масовно носили заставе Бугарске, транспаренте „Бугарска деца су рођена да живе у миру“, „Бугарска је зона мира“, „НАТО напоље“.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РЕГИОН
Масовни антиратни протести у Бугарској: Не дозволити да нас увуку у рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала