- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Којим ће Борељ „чамцима“ да удари на Кину: Покушај ЕУ да преко Тајвана „сломи“ Макрона

© AP Photo / Xinhua/Hu ShanminКинески авиони Ј-15 на носачу авиона у Јужном кинеском мору
Кинески авиони Ј-15 на носачу авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Борељов позив европским морнарицама да почну патролирати Тајванским мореузом је најобичнији маркетиншки потез усмерен на сламање Макрона након његовог покушаја смиривања односа са Кином, сматра Бранко Павловић.
У време све заоштренијих односа Сједињених Америчких Држава и Кине око Тајвана, у сукоб две велесиле умешала се и Европска унија тако што је шеф ЕУ дипломатије Џозеп Борељ позвао европске морнарице да почну патролирање у Тајванском мореузу.
У последњих десетак дана у неколико наврата САД су провоцирале Кину. Тако је Америка најавила да ће Тајвану испоручити 400 противбродских пројектила „харпун“ који се испаљују са копна, а претходно је амерички ратни брод „Милијус“ упловио у воде Тајванског мореуза свега неколико дана по завршетку кинеских поморских маневара.
Уље на ватру између две велесиле додао је тајвански министар спољних послова Џозеф Ву који је изјавио да је могући сукоб са Кином 2027. године, наводећи да се Тајпеј припрема за могућност напада. На све то стигао је и Борељов позив европским морнарицама.

ЕУ без озбиљне морнарице – Борељ маркетиншки слама Макрона

Занимљиво би било да нам Борељ објасни које су то морнарице, јер осим Француске, ко још у ЕУ уопште има било какву спомена важну морнарицу, осим донекле Грчке, каже за Спутњик политички аналитичар Бранко Павловић. А ни Грчка не би одговорила на Борељов позив, осим можда симболичног слања „понеког чамца“, јер неће да слаби своје позиције у односу на Турску.
Зато је цела та прича потпуно бесмислена, а Павловић верује да Макрон неће направити такву глупост пошто је кренуо добрим путем ка смиривању односа са Кином и тешко је веровати да ће их сада заоштрити до крајњих граница.
„Они могу да патролирају толико колико иду уз неке америчке бродове, а Кина процени да неће правити неки озбиљнији инцидент. Али ако одлучи да је то претерано, онда ће Кина војно дејствовати. Видећемо шта ће ту све да се догоди, али све у свему, ово је још један маркетинг који треба да слама сваки отпор унутар ЕУ, који је у ствари све јачи код оних који не би да се кваре односи са Кином. То треба да се сломи и томе служе такве изјаве као што је ова да се некакве тобоже морнарице ЕУ укључе у војне тензије око Тајвана“.

Кина неће насести на провокацију Американаца

На питање, да ли би у случају слања европских бродова у Тајвански мореуз дошло до економских санкција Кине према ЕУ, Павловић одговара да то не би наишло на добар пријем у Пекингу, али ће Кина бити врло уздржана јер би у супротном радила оно што Американци хоће да постигну преко Бореља.
„Кад нешто радите онда морате водити рачуна шта је циљ противника. А циљ противника је да са своје стране погоршате економске односе, тако да не верујем да би Кина насела на ту провокацију“.
Саговорник Спутњика је прокоментарисао и реакцију званичне представнице руског Министарства спољних послова Марије Захарове која је предложила земљама Азијско-пацифичког региона да организују патролирање Ламаншом.
„То је само још једанпут подвлачење до које мере на Западу себе сматрају некаквом врстом над-људи којима је све дозвољено, уопште не водећи рачуна да све може да им се једанпут врати као бумеранг“, закључио је Павловић.
Невидљиви кинески аутономни морски дрон - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
РУСИЈА
Захарова предложила државама Пацифика да пошаљу ратне бродове у Ламанш
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала