- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета ураган у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Гутереш предао писмо Лаврову за Путина

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 425. Кијев је намеравао да изведе напад на територију Русије 24. фебруара 2023. године, али је на захтев Сједињених Држава то одложио, наводи Вашингтон пост. Према речима војног експерта Андреја Марочка, Украјина је током протекле недеље изгубила четири хиљаде бораца, али кијевске власти то крију.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:59 24.04.2023
Пентагон: Тенкови „абрамс“ ће служити за обуку украјинске војске, не за сукобе
Амерички тенкови „абрамс“ који су предати Немачкој биће намењени само за обуку украјинске војске и неће учествовати у сукобима, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„Планирамо да се ови тенкови користе искључиво у обукама. То нису тенкови који су прилагођени и који ће се слати у Украјину. Тенкови који се тамо шаљу имају неке специфичности и користиће се у борбеним акцијама", рекао је представник Пентагона.
Додао је да тенкови који су намењени за конфликт у Украјини нису из резерви копнених снага САД, него из других и истакао да ће то омогућити Вашингтону да истовремено обучава украјинску војску и производи тенкове.
22:03 24.04.2023
Сергеј Лавров и Антонио Гутереш у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РУСИЈА
Лавров подржао идеју о селидби УН из Њујорка
21:46 24.04.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш предао је писмо шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову за руског председника Владимира Путина о продужењу прехрамбеног споразума, саопштили су из канцеларије генералног секретара УН.
Лавров је потврдио да је добио писмо.
"Генерални секретар је говорио о напорима које улаже да се руски део овог споразума реализује. До сада напредак, искрено, није много приметан. Он нам је своја размишљања пренео у виду писма, у којем износи идеје шта да се даље ради. Наравно, то писмо треба проучити“, рекао је Лавров.
Дипломата је на састанку са Гутерешом истакао да Москва не види жељу западних земаља да ураде оно што је неопходно за успешно спровођење иницијативе.
Генерални секретар је током састанка са руским министром у седишту УН у Њујорку примио к знању забринутост Русије у вези са спровођењем наведеног споразума.
Како се наводи, на састанку Гутереша и Лаврова било је речи и о Украјини, Авганистану, Сирији.
20:18 24.04.2023
20:00 24.04.2023
САД још увек не разматрају испоруке Украјини борбених авиона Ф-16, саопштио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
"Чули сте да је (председник САД Џозеф) Бајден рекао да они (ловци) тренутно нису на дневном реду. Сада смо усредсређени на испоруке за које сами Украјинци кажу да су им заиста потребни у наредним недељама и месецима...", рекао је он.
Амерички секретар за одбрану Лојд Остин је у петак, након састанка контакт групе о Украјини, који је одржан у Рамштајну, рекао да су Кијеву тренутно најпотребнији копнени ПВО системи.
19:56 24.04.2023
Експлозије у Харковској области, саопштили су украјински медији.
14:26 24.04.2023
САД желе да се увере да ће офанзива Кијева бити успешна
САД желе да се увере да ће офанзива Кијева бити успешна, а одлука о томе када и где ће она почети је на Владимиру Зеленском, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност при Белој кући Џон Кирби.
Он је додао да САД, заједно са савезницима и партнерима, чине све што могу да се увере да је Кијев „спреман за то“.
14:16 24.04.2023
Мађарска не пристаје чак ни на делимично увођење санкција руској нуклеарној енергетици, како то предлажу балтичке земље, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Ако би се донела одлука о санкцијама у нуклеарној области, то би значило да би безбедност испорука енергије једној земљи-чланици ЕУ, Мађарској, постала конкретно сасвим немогућа у наредном периоду... Моје колеге са Балтика су питале, да видимо да ли можемо... да уведемо мало санкција (руској) нуклеарној енергетици – не, не може. Такође мало, не може“, рекао је Сијарто.
Према његовим речима, апсолутно је јасно да ће се у том случају свако ко жели да угрози снабдевање Мађарске енергентима наћи у ситуацији коју ће искористити“.
Сијарто је подсетио да немачка влада не издаје дозволу „Сименсу“ за испоруку опреме за изградњу нуклеарне електране „Пакш 2“, иако санкције нису уведене руској нуклеарној енергетици.
Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис раније је предложио постепено увођење санкција руској државној корпорацији „Росатом“ или увођење санкција Русији у области нуклеарне енергије, али да се да две године за завршетак уговора, укључујући и за изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ у Мађарској.
13:28 24.04.2023
Лансирање ракете из система Искандер током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска ликвидирала око 60 припадника „Грузијске легије“
13:26 24.04.2023
Украјинске снаге су током ноћи употребиле два дрона „магин 5 про“ за напад на нафтну базу у граду Ровењки у ЛНР, саопштили су у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочоне Украјине.
У нападу је оштећен један резервоар.
Дрон „магин 5“ производи кинеска компанија-произвођач комерцијалних дронова користећи западне компоненте.
13:10 24.04.2023
Најновији брифинг Министарства одбране Русије
У купјанском и краснолиманском правцу убијено је око 130 украјинских војника. Пресечено је дејство две украјинске диверзантске групе;
У ЛНР и Харковској области руске снаге су спречиле дејства украјинских диверзантских група. За 24 часа убијено је више од 70 украјинских војника, уништено оклопно возило и три камионета, као и складиште муниције
Током ноћи, Кијев је уз помоћ три беспилотна чамца покушао да нападне базу Црноморске флоте у Севастопољу, али су они уништени;
Оружане снаге Русије погодиле си два центра везе 65. механизоване и 128. планинске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине;
Руска авијација и артиљерија су са ваздушно-десантним јединицама зауставиле покушаје противнапада са крила у Артјомовску;
Оружане снаге Русије погодиле су у округу Богдановка у ДНР резерве украјинских снага које су напредовале у правцу Артјомовска;
Код насеља Торск у ДНР уништен је командно-осматрачки пункт 23. одвојеног стрељачког батаљона Оружаних снага Украјине;
Више од 280 украјинских војника и плаћеника убијено је у доњецком правцу током претходног дана;
Руски јуришни одреди настављају борбе у западним окрузима Артјомовска;
Руске снаге уништиле су два складишта муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 102. бригаде територијалне одбране у Запорошкој области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 411 авиона, 228 хеликоптера, 3.834 беспилотне летелице, 415 противваздушних ракетних система, 8.821 тенк и других оклопних борбених возила, 1.094 возила за ракетне системе, 4.647 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 9.721 јединица специјалних војних возила.
11:09 24.04.2023
10:38 24.04.2023
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински генерал: Кијев никада неће имати довољно војника и технике
10:31 24.04.2023
Руска артиљерија је током ноћи извела напад на место концентрисања украјинске технике у селу Солончаки у Николајевској области, уништивши складиште у коме су се налазила два аутомобила и три чамца, док је 17 украјинских војника убијено, а десет је рањено, изјавио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Према његовим речима, такође артиљеријском ватром је у недељу у Олговки у Херсонској области уништен минобацачки одред са муницијом калибра 120 милиметра. У нападу је погинуло четири украјинска војника, а три су рањена.
09:25 24.04.2023
У нападу дрона запалила се нафтна база у ЛНР, пожар угашен
Нафтна база у граду Ровењки у Луганској Народно Републици запалила се након напада беспилотне летелице, пожар је угашен, рекли су новинарима у регионалном Министарству за ванредне ситуације.
Према наводима ресора, у нападу је запаљен један од резервоара с лакозапаљивом течношћу, те је постојала опасност да се пожар прошири на суседне резервоаре.
Жртава у нападу нема.
08:00 24.04.2023
Украјинске снаге су у град Запорожје распоредиле оперативно-тактички ракетни систем великог домета „Гром 2“, који би могао да се искористи и за нападе на Крим, изјавио је за Спутњик члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Рогов је објаснио да је домет овог система до 300 километара.
Према његовим речима, све ово још једном потврђује да украјинске снаге треба потиснути што даље од Запорошке области Русије и померити контакт линију дубоко у Украјину.
07:35 24.04.2023
Украјинске снаге концентрисале су више од 10 хиљада људи на линији фронта код града Гуљајпоље у делу Запорошке области под њиховом контролом, изјавио је за Спутњик члан главног савета админитрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Такође довозе и тешку војну технику, укључујући тенкове“, додао је он.
Према његовим речима, управо ово подручје може бити једно од главних места контраофанзиве коју је најавио Кијев, уз покушај форсирања акумулационог језера Каховка, како би се јуришало на Енергодар.
„Циљ могуће офанзиве украјинских снага је излаз на Азовско море, без борбе за Запорошку нуклеарну електрану. Режим Зеленског сматра да ће нуклеарну електрану добити након своје наводно успешне офанзиве“, оценио је Рогов.
Истовремено, он је изразио уверење да ће план Кијева претрпети крах.
Како је навео, линија фронта у Запорошкој области тренутно је стабилна, нема напредовања украјинских снага.
„Сва насеља у области, која се налазе дуж контакт линије, живе и раде уобичајено. Ситуација је под пуном контролом наше војске и власти“, нагласио је Рогов.
07:24 24.04.2023
Украјина је током протекле недеље изгубила четири хиљаде бораца, али кијевске власти 90 одсто ових губитака воде као нестале, скривајући информације од породица погинулих, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
07:20 24.04.2023
Руска Црноморска флота одбила је ноћас напад дронова код Севастопоља.
„Наша флота сада одбија напад дронова на сидришту. Све градске службе су у приправности. Остајемо мирни“, написао је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграму.
Развожајев је касније објаснио да су снаге противподморничке и диверзантске одбране уништиле један надводни дрон, а други је експлодирао сам. Објекти у граду нису оштећени, додао је он.
Севастопољ је главна база Црноморске флоте, а последњих месеци било је више покушаја да се нападне дроновима. Један од последњих напада извршен је 22. марта. Црноморска флота је одбила напад, уништивши три објекта.
Након тога су градске власти саопштиле да је сидриште затворено и кретање чамаца и трајеката обустављено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала