- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска новинарка: Медији добијају новац од Вашингтона за „борбу против руског утицаја"

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Стејт департмент издваја велика средства за борбу против руског утицаја у земљама Централне и Источне Европе, изјавила је бугарска новинарка Диљана Гајтанџијев у интервјуу блогеру Мартину Петрушеву и испричала да слична информација о томе може да се пронађе и у извештају Управе Генералног инспектората Стејт департмента, који је спровео ревизију.
Циљ Фонда за сузбијање руског утицаја (Countering Russian Influence Fund (CRIF)) је пружање стране подршке земљама које су „рањиве на утицај и агресију Руске Федерације, које немају довољно економских могућности да ефикасно одговоре на то". Овај програм за финансирање је развијен у оквиру федералног закона „О супротстављању противницима Америке санкцијама" (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)), који притискају санкцијама Иран, Русију и Северну Кореју.
У извештају од децембра 2022. године се може видети да је реч о финансирању не само НАТО земаља и земаља ЕУ, него и земаља кандидата за чланство, као што су Албанија, Босна и Херцеговина, тзв. Косово, Северна Македонија, Молдавија, Србија и Украјина. У периоду 2017-2022. године је издвојено 1,5 милијарди долара.
За Бугарску је у периоду 2017-2021. године издвојено више од 47,7 милиона долара, Србији је дато 55,5 милиона долара, Мађарској више од 17 милиона долара, Совачкој више од 11 милиона долара, Украјини више од 10,8 милиона долара, Чешкој више од 10 милиона долара и Пољској више од 2,5 милиона долара.
Програм има неколико задатака, између осталог „јачање способности код грађана, медија и других невладиних организација, који се супротстављају утицају и пропаганди Руске Федерације, да се боре против корупције, да приоритетно стварају истините информације и слободно делују у свим регионима".
Стејт департмент је такође високо оценио рад свог амбасадора у Бугарској Херо Мустафе, који је недавно смењен. У мају 2022. године је у извештају наведено да је дипломата успео да убеди бугарску владу да се обрати Сједињеним Америчким Државама како би купили још једну партију ловаца Ф-16 и да обезбеде могућности за извоз америчких енергената. У априлу 2022. године је Бугарска остала без руског гаса, а убрзо се влада Кирила Петкова договорила о испоруци америчког течног природног гаса.

„Сутра такав фонд могу назвати Фондом за борбу против кинеског утицаја или против иранског утицаја. Није важно како ће га назвати. Новац се издваја како би се куповали медији, невладине организације или експерти у другим земљама. А то су људи који одређују јавно мњење. Њима плаћају како би штитили одређене интересе друге земље", истакла је бугарска новинарка.

Она сматра да би Бугарска требало да према конфликту у Украјини буде неутрална и да не подржава ниједну страну. Према њеним речима, бугарски политичари желе да буду на страни САД „која ратује против Русије преко Украјине".
„Шта добијамо ако подржавамо ту страну? Ништа. Ако будемо неутрални ништа нећемо добити, али ништа нећемо ни изгубити. Бугарска је сваки пут када је подржала неку страну била губитник. Увек смо били на погрешној страни у ратовима и губили. Изгубили смо много територија и морали смо да платимо репарације. Имали смо највеће националне катастрофе. Била је то изузетно неодговорна спољна политика Бугарске. Сада се исто дешава", закључила је бугарска новинарка.
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СВЕТ
Бугарски адвокат о конфликту у Украјини: Не треба се мешати, доживећемо националну катастрофу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала