- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је излетело из црне рупе: Први снимак у историји /фото/

© Фото : Wikipedia/Wikisky/NASA/STScl/Public domainГалаксија Месје 87 (М87) и црна рупа у њеном средишту
Галаксија Месје 87 (М87) и црна рупа у њеном средишту - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Астрономи су по први пут у историји снимили снажан млаз који је излетео са ивице хоризонта догађаја црне рупе у међугалактички простор.
Посматрања црне рупе у центру галаксије Месје 87 (М87) могла би да открију како настају млазови плазме из црних рупа, који се сматрају неким од најсјајнијих објеката у свемиру.
„Знамо да су млазови избачени из региона који окружују црне рупе, али и даље не разумемо како се то догађа“, рекао је Ру-Сен Лу, водећи истраживач Шангајске астрономске опсерваторије.
Да би се то истражило, потребно је да се посматра порекло млазова у близини саме црне рупе, објашњава кинески астроном.
У центру већине галаксија налазе се супермасивне црне рупе и ти објекти су заправо галактички „сливници“, који стално гутају било шта што се приближи њиховом хоризонту догађаја. Многе црне рупе избацују снажне млазове материје са својих полова брзином блиском брзини светлости.
Први снимак избацивања таквог млаза начињен је уз помоћ телескопа смештених у пустињи Атакама (телескоп АЛМА) и на Гренланду, а начињен је 2018. године. Ради се о галаксији М87, удаљеној од Земље 55 милиона светлосних година и у њеном средишту налази се огромна црна рупа, која је 6,5 милијарди пута већа од нашег Сунца.
Научници верују да избачене млазове покреће ротација црне рупе. Међутим, није најјасније одакле они потичу. Теорије говоре да би могли да буду уско повезани са хоризонтом догађаја, линијом иза које више ништа не може да се види, односно тачком без повратка. Такође, теорије наводе и да је могуће да млазови потичу из ергорегиона, зоне у којој се простор и време коротирају са црном рупом.
Нови снимак, који је објављен у научном раду у часопису „Нејчр“, показује да је основа млаза повезана са материјом која се креће око црне рупе, иако се не може утврдити њена тачна полазна тачка.

„Ово је први снимак на ком можемо да одредимо где је прстен у односу на снажан млаз који „бежи“ из централног дела црне рупе“, казао је Казунори Акијама са Опсерваторије Хејстак Масачусетског института за технологију.

Сада можемо да почнемо да постављамо питања као што су како се честице убрзавају и загревају и много других мистерија у вези са црним рупама, додаје Акијама, преноси „Гардијан“.
Уметнички приказ одбегле црне рупе - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА: Невидљиво чудовиште је на слободи, јури свемиром огромном брзином /видео, фото/
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Планета Земља снимљена из свемира - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
ДРУШТВО
Мистерија снимака из свемира: Зашто је Земља једнако осветљена, а не би требало да буде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала