- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит наметнуо одлуку: Формира се влада Федерације БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Кристијан Шмит наметнуо је данас одлуку о именовању Владе Федерације БиХ и наложио да до сутра буде одржана седница Представничког дома Парламента БиХ на чијем дневном реду треба да буде само потврђивање федералне Владе.
Премијер, потпредседници и министри Владе ФБиХ које је председник овог ентитета Лидија Брадара предложила 30. марта, а усагласио један од потпредседника 3. априла и измењене су 27. априла, овим се сматрају именованима у складу са Уставом ФБиХ, наводи се у одлуци објављеној на страници ОХР-а.
Подсетимо, Брадара је, после усаглашавања са потпредседником ФБиХ Игором Стојановићем, предложила владу на основу споразума о формирању власти између ХДЗ БиХ и парламентарне групације окупљене око СДП-а, Народа и правде и Наше странке, а премијер би требало да буде председник СДП Нермин Никшић.
„Влада ФБиХ се бира након што је њено именовање потврђено већином гласова Представничког дома ФБиХ у складу са Уставом ФБиХ. Председавајући Представничког дома сазваће хитну седницу која ће бити одржана најкасније до 28. априла, а једина тачка дневног реда ове седнице биће потврђивање именоване владе“, наведено је у одлуци.
Шмит је у обраћању медијима истакао да овом одлуком позива парламент да настави са изменама Устава како би се спречили будући застоји.
Он је нагласио и да је увео заштитни механизам који ће ступити на снагу само ако Парламент не постигне договор о изменама Устава у року од годину дана.
„Моја одлука ступа на снагу одмах након објаве на страници ОХР-а. Укључује и дeо који позива Представнички дом да гласа о именовању владе“, рекао је Шмит.
Он је најавио и измене Кривичног закона којим ће бити кажњаване манипулације у изборном процесу, преноси РТРС.
Заставе Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РЕГИОН
Пред вратима Босне криза са несагледивим последицама: Сарајево гура Српску у – независност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала