- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу: Руски део прехрамбеног споразума не спроводи се због САД и Велике Британије

© Handout .Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да и даље постоје потешкоће са реализацијом руског дела прехрамбеног споразума због САД и Велике Британије

„Ако ме питате да ли се настављају потешкоће са реализацијом руског дела прехрамбеног споразума, рећи ћу – настављају се. То се дешава због САД и Велике Британије. Иако они говоре да не примењују санкције у тој сфери, њихове банке не сарађују у оквиру прехрамбеног споразума за плаћање руских пољопривредних производа“, рекао је Чавушоглу у интервјуу за телевизију ТРТ Хабер.

Он је додао да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган добио од Уједињених нација „мапу пута“ за решавање тих проблема – она подразумева сарадњу са Турском по питању плаћања руских пољопривредних производа.

„Генерални секретар УН Антонио Гутереш изнео је иницијативу за 'мапу пута' (за продужетак прехрамбеног споразума) која је прослеђена Русији и Украјини. Слично писмо са 'мапом пута' примио је и Ердоган. 'Мапа пута' подразумева различите предлоге за продужење споразума о житу, укључујући извоз руског амонијака из луке Одеса и сарадњу са Турском по питању плаћања руских пољопривредних производа“, рекао је Чавушоглу.

Како је појаснио, „мапа пута“ предвиђа учешће турских банака, укључујући банку „Зират“, у финансијским операцијама. Међутим, по речима Чавушоглуа, турска страна треба да добије гаранције да и њихове банке неће бити на удару санкција.
Он је додао да „постоје различити предлози“ по питању прехрамбеног споразума.
„На пример, Украјина предлаже да се прошири списак, да се дода још робе. Сада се о томе разговара. Постоје предлози у вези са тим, они су послати и нама. Надам се да ће Русија и Украјина постићи консензус по том питању“, казао је турски министар.
Раније је лист „Сабах“ саопштио да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган током јучерашњег телефонског разговора са руским лидером Владимиром Путином изјавио да је неопходно да се прехрамбени споразум продужи. Како је прецизирано, Путин је одговорио да „руска страна придаје значај предлогу Турске“.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
РУСИЈА
Лавров и Гутереш разговарали о Украјини и реализацији прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала