- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров и Гутереш разговарали о Украјини и реализацији прехрамбеног споразума

© AP Photo / John MinchilloМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров и генерални секретар УН Антонио Гутереш
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом са којим је разговарао о ситуацији у Украјини, Сирији, Јемену и Авганистану, као и о сарадњи Русије и УН и имплементацији црноморске иницијативе.
Лавров је у понедељак стигао у седиште УН, где председава седницама Савета безбедности. Он се састао са Гутерешом којег је обавестио о забринутости Москве о томе како се реализује руски део прехрамбеног споразума. Лавров је, након састанка са генералним секретаром УН, рекао новинарима да је добио од Гутереша писмо са идејама за пуну имплементацију прехрамбеног споразума. Гутереш је, како је саопштила прес-служба светске организације, обавестио руског министра о напорима организације да реши ситуацију са земљом-домаћином, посебно по питању неиздавања виза члановима руске делегације.
„Одржан је садржајан разговар о различитим аспектима сарадње Русије и УН... У фокусу дискусије била је ситуација у Украјини и око ње. Министар је детаљно поновио основне узроке актуелне кризе, ток и циљеве специјалне војне операције усмерене на отклањање претњи по националну безбедност Русије. Оштро је критиковао понашање западних држава које користе платформу УН за промовисање исполитизованих антируских иницијатива које само продужавају актуелну кризу“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СВЕТ
Гутереш предложио да посредује у решавању кризе у Украјини
Лавров је, како је наведено, посебно скренуо пажњу на неуспех Сједињених Америчких Држава да испуне своје обавезе према Споразуму о седишту УН, укључујући одбијање да се издају визе руским представницима за догађаје у УН, незаконито отуђење руске дипломатске имовине и наметање ограничења кретања руских дипломата. Између осталог, размењена су мишљења о низу актуелних тема које разматра Савет безбедности УН, као што су ситуација у Сирији, Јемену, Авганистану, као и палестинско-израелском решењу.
„Велика пажња посвећена је имплементацији Истанбулских споразума из јула 2022. о извозу украјинске хране и обезбеђивању несметаног приступа руском извозу пољопривредних производа и ђубрива на светско тржиште“, додаје се у саопштењу.
Такође се наводи да је Лавров нагласио да упркос пакету споразума у светлу стабилних испорука украјинског жита, још увек нема конкретних помака у реализацији меморандума између Русије и Секретаријата УН.
И Лавров и Гутереш истакли су важност даљег јачања „централне координационе улоге УН у глобалној политици и промовисања истинског мултилатерализма заснованог на фундаменталним међународним правним нормама, укључујући циљеве и принципе Повеље УН“.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Минерално ђубриво - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
РУСИЈА
Коначно примењен прехрамбени споразум: Извезена прва партија руског ђубрива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала