- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Барсино „чудо од детета“ оборило рекорд стар 101 годину

© AP Photo / Joan MonfortЛамин Јамал
Ламин Јамал - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Барселона је одржала час фудбала Бетису на Ноу Кампу у 32. колу Примере (4:0), али је у суботу увече исписана историја и оборен рекорд стар чак 101 годину. У главној улози 15-годишњи Ламин Јамал, који је постао најмлађи дебитант у историји славног каталонског клуба.
Играо се 83. минут када је Барса представила свету свој најновији драгуљ из чувене фабрике талената "Ла масија".
Са тачно 15 година, девет месеци и 16 дана, послао је у легенду резултат који је био у власништву претходног рекордера Арманда Мартинеса Сагија из 1922. године. Постао је и пети најмлађи фудбалер у историји шпанске Примере.
Саги је имао два месеца више од Ламина Јамала када је први пут обукао бордо-плави дрес Каталонаца.
Екстраталентовани нападач Барселоне рођен је 13. јула 2007. године и стандардни је члан Барсиног тима за играче узраста до 19 година, где редовно тресе мреже.
До сада је за поменуту селекцију постигао осам погодака уз исто толико асистенција на 28 одиграних утакмица.
Препознао је легендарни Ћави Ернандес класу коју поседује Ламин Јамал и одлучио је да га награди у двобоју с Бетисом, који се због црвеног картона за госте, у 33. минуту претворио у игру „мачке и миша“.
У 83. минуту је Ћави увео у игру Јамала уместо још једног Барсиног изданка - Гавија, а сви који су се нашли на трибинама велепеног Ноу Кампа имали су ту част да уживо присуствују писању историје.
Јамал се експресно нашао у ситуацији чак и да се упише у стрелце, али му је голман Бетиса скинуо ударац. Лукаво је млади нападач шутирао шпицем, али је лопта погодила у раме Руија Силву.
Јасно је да је 15-годишњи бисер Блаугране био тема конференције за медије, а Ћави Ернандез га је нахвалио.
„Ламин је врло добар. Посаветовао сам га да покуша да буде опасан и успео је у томе. Замислите, тек му је 15 година! Мало је фалило да се упише у стрелце. Он је посебан, пун је самопоуздања и може да постане важан играч. Довољно је да то погледате на тренингу и схватићете“, рекао је Ћави.
Неизбежно је било питање у виду поређења се иконом клуба Леом Месијем и Ансуом Фатијем.
„Да, има сличности. Веома је талентован у завршници. Јамал је играч који би могао да обележи читаву једну еру Барселоне“, сликовит је био легендарни везиста Барсе и Шпаније.
Јамал је још у септембру прошле године почео да тренира са „А“ тимом будућег првака Примере, а стандардан је репрезентативац шпанске селекције за играче узраста до 19 година.
Нема дилеме да је ово тек почетак једне лепе приче која би могла да промени историју модерног фудбала. Јасно је да ће Ћави и у наставку сезоне пружати шансу Јамалу, с обзиром на то да је Барселона обезбедила титулу првака Шпаније.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
СПОРТ
Љубав према лопти јача од бруке и срамоте
Аљоша Васић, Падова, фудбалер - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СПОРТ
Аљоша жели само Србију: „Осећам да сам Србин – на сваки могући начин“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала