- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Годишњица трагедије у Одеси: Лидер ДНР поручио – одговорни ће бити кажњени

© Sputnik / Alexander Polishchuk / Уђи у базу фотографијаЉуди излазе кроз прозор због пожара у Дому синдиката у Одеси
Људи излазе кроз прозор због пожара у Дому синдиката у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Данас се навршава девет година од трагедије у Дому синдиката у Одеси када је погинуло 48 људи. Тим поводом вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин поручио је да ће кривци за трагедију бити кажњени.

„Пре девет година за многе од нас Украјина коју смо познавали заувек је престала да постоји заједно са људима који су спаљени живи у Дому синдиката у Одеси. Актуелни кијевски режим није у стању да објективно оцени те страшне догађаје и да спроведе праведну истрагу. Ми и даље осећамо бол због губитка. Сигурни смо да ће одговорни за тај гнусни злочин бити кажњени. Донбас ће се увек сећати оних који су погинули од руку украјинских неонациста 2. маја у Дому синдиката у Одеси“, написао је Пушилин

Такође је констатовао да украјински политичари настављају да чине злочине: убиства, геноцид, угњетавања на верској и националној основи, а све како би „угодили Западу и сачували власт“.
Трагедија у Одеси догодила се после државног преврата у Украјини 2014. године када су активисти „антимајдана“, противници политике која је победила на кијевском Мајдану, у знак протеста поставили камп на Куликовом пољу у Одеси.
Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“, с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге стране. Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у којем су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су при томе пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде. Тог дана је у трагедији погинуло 48 људи, док је преко 250 повређено.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Специјална операција у Украјини
Небензја: Побринућемо се да Украјина никада више не буде извор претњи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала