- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Помен страдалима у ОШ Владислав Рибникар у Храму Светог Саве - Sputnik Србија

Србија тугује: Широм земље грађани одају пошту убијенима у београдској школи /фото, видео/

Пратите нас
Грађани од јутрос пале свеће и полажу цвеће испред школе, као и на Цветном тргу. На хиљаде људи одаје почаст убијенима у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду. Широм Србије и региона на градским трговима и црквама грађани одају пошту страдалима.
Директор Клиничког центра Србије др Милика Ашанин рекао је да су стабилно сва четири пацијента која су у Ургентном центру, као и да се налазе на интензивној нези, док је пацијенткиња коју је у Тиршовој оперисао тим КЦС-а је у јако тешком стању. Резултат токсиколошког налаза дечака Косте К. (13) који је убио девет и ранио седам људи, негативан је.
Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицама страдалих, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио две телефонске линије: 063 8681757 и 063 8682217.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:45 04.05.2023
Девојчица пали свећу испред школе Владислав Рибникар - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
ДРУШТВО
Како разговарати са децом о пуцњави у школи - институти израдили приручник са смерницама
22:09 04.05.2023
Затвор - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
ДРУШТВО
Да ли ће и деца од 12 година моћи у затвор?
22:08 04.05.2023
У емисији "Од четвртка до четвртка" било је речи и о незапамћеној трагедији која се у среду догодила у београдској школи.
22:06 04.05.2023
Порука у Арени - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СПОРТ
Аплаузи, цвеће и емотивна порука навијача Партизана у част настрадалих ученика /фото/
21:56 04.05.2023
У петак Дан жалости у БиХ
Савет министара Босне и Херцеговине, на ванредној седници, прогласио је 5. мај Даном жалости у Босни и Херцеговини, због трагедије која се догодила у београдској Основној школи "Владислав Рибникар".
Заставе на свим државним институцијама биће спуштене на пола копља, а телевизијски и радијски садржај, као и све спортске и забавне манифестације планиране за тај дан, потребно је прилагодити Дану жалости, наводи се у саопштењу после седнице, преносе медији.
Раније је Влада Републике Српске на ванредној седници донела одлуку о проглашењу дана жалости и најавила оштрије мере у школама, као што је тестирање ученика на наркотике и забрана коришћења мобилних телефона.
21:55 04.05.2023
„Не постоје довољне и достојне речи да опишу тугу свих грађана Србије“
Вршилац дужности директора ЈП "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић је у име свих запослених у том предузећу, и у своје лично име, изразио најдубље и најискреније саучешће породицама свих настрадалих у јучерашњем трагичном догађају који је ужаснуо Србију, а свим повређенима пожелео брз и успешан опоравак.
"Свестан тога, и као човек и као родитељ - да не постоје речи, ни довољне, ни достојне, да изразе и опишу тугу коју, сигуран сам, осећају сви грађани Србије, саучествујући у болу оних који су изгубили своје најмилије", поручио је Ђорђевић у саопштењу.
Оно што се јуче догодило, додаје, свима као друштву у целини је незапамћена трагедија, у којој нико није без кривице, ни институционалне, ни личне, опште, људске, и свако би требало да учини све што је до њега, пре свега као човека и родитеља, али и у оквиру својих надлежности и овлашћења.
"Да нам јучерашња трагедија буде последња опомена и последњи такав догађај - и на томе морамо сви заједно, јединствени, брзо и ефикасно да радимо и учинимо све што је потребно да нашој деци обезбедимо мирно, безбедно и сретно одрастање", рекао је Ђорђевић.
21:54 04.05.2023
Ученици, професори средње школе за дизајн као и грађани Новог Пазара око 20 сати одали су пошту настрадалим ђацима и раднику обезбеђења. Нешто раније на тврђави у исписан је транспарент подршке.
Сутра је у 12.30 заказано окупљање у осталим школама у Новом Пазару.
21:23 04.05.2023
Председавајући Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) и председник Велике народне скупштине Републике Турске Мустафа Шентоп, као и генерални секретар Организације Асаф Хаџијев, упутили су данас председнику Народне скупштине Републике Србије (НСРС) Владимиру Орлићу и грађанима Србије изразе најдубљег саучешћа поводом трагедије у Београду
То је поновило и више председника парламената у својим обраћањима, наводи се у кабинету предсеника Народне скупштине Србије.
Председник Скупштине Србије Владимир Орлић учествовао је данас у Анкари на Самиту председника парламената држава чланица Црноморске економске сарадње, поводом 30. годишњице ПС ЦЕС.
20:40 04.05.2023
„Да заједно ћутимо“ - Ужичани одају пошту погинулима у београдској школи
Након трагичног догађаја у Основној школи Владислав Рибникар у Београду Ужичани се окупљају на градском тргу и пале свеће, а вечерас је за све грађане отворена и црква Светог Ђорђа где се такође могу запалити свеће.
Окупљени грађани прошетали су и главном улицом и даље у неверици да је оваква трагедија могла да се деси у Србији, немају речи само мук, тишина и неверица после велике трагедије са само једном констатацијом - “Дотакли смо дно”.
Родитељи и грађани Ужица упутили су жеље за брз опоравак рањених у овој несрећи.
20:39 04.05.2023
У Загребу грађани пале свеће за жртве из београдске школе
У Загребу грађани вечерас пале свеће за жртве из београдске школе Владислав Рибникар, преносе хрватски медији.
Свеће се пале код споменика Петру Прерадовићу на Цвјетном тргу у Загребу.
Грађанска иницијатива "Загреб те зове" позвала је грађане да данас запале свеће за жртве у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду..
20:27 04.05.2023
Скуп солидарности испред Прве крагујевачке гимназије
Више стотина Крагујевчана окупило се испред Прве крагујевачке гимназије у знак солидарности са породицама жртава трагедије која се јуче догодила у школи "Владислав Рибникар"у Београду.
У тишини и без говорника на скупу, грађани су палили свеће и остављали цвеће.
Позив за организовање скупа је послат преко друштвених мрежа, а један од организатора Милан Милосављевић, истакао је да је ово скуп којим Крагујевчани показују да нису неми и да су дубоко погођени свиме што се догодило у Београду.
19:59 04.05.2023
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СРБИЈА
Ана Брнабић: Неће бити лако применити све донете мере, систем није заказао
19:59 04.05.2023
Грађани Бањалуке одају пошту страдалима у Београду
Грађани Бањалуке вечерас пале свеће и одају почаст страдалима у Београду.
Свеће и тишина окупљених на главном бањалучком тргу сведоче о саосећању и подршци коју Република Српска шаље братској Србији у данима туге, преноси РТРС.
У Генералном конзулату Србије у Бањалуци и у Конзуларној канцеларији Требиње од сутра до недење биће отворена и Књига жалости.
19:55 04.05.2023
Концерт Београдског синдиката неће у Никшићу бити одржан у недељу, 7.маја, како је раније најављено, саопштио је председник Општине Никшић Марко Ковачевић на конфенерцији за новинаре поводом манифестације „Дани Светог Василија Острошког“. Манифестација, коју у Никшићу организује Епархија будимљанско-никшићка Црквена општина Никшић и Општина Никшић, требало је почне управо у недељу 7. маја концертом Београдског синдиката.
„Поводом најновијих тужних догађаја у престоници Србије и свега оно што се десило у једној основној школи на Врачару и дана жалости који је у недељу у Србији, Београдски синдикат неће моћи у недељу да наступи у нашем граду, тако да нећемо имати то дешавање поводом почетка „Дана Светог Василија Острошког“. Концерт Београдског синдиката биће у Никшићу у току ове године у неком термину који ћемо накнадно договорити са њима“, рекао је Ковачевић.
„Дани Светог Василија Острошког“ почеће 8.маја у 20 часова у Саборној цркви где ће бити одржан концерт хора „Свети новомученик Станко“ којим руководи професор Ленка Дурутовић.
19:25 04.05.2023
Патријарх Порфирије посетио је и плато испред ОШ "Владислав Рибникар" на ком грађани пале свеће и остављају цвеће после вишеструког убиства које се јуче догодило у тој школи.
19:21 04.05.2023
Патријарх Порфирије одржао помен убијенима у Основној школи „Владислав Рибникар“
Након вечерњег богослужења служен је помен страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар" у свим београдским храмовима у којима се окупио велики број грађана који су одали почаст.
У храму Светог Саве патријарх српски Порфирије након вечерње молитве служио је помен за страдале на коме је позвао све грађане да се помоле за невино пострадале основце и њиховог школског чувара Драгана и додао да свако има кривицу у себи и да је родитељима најтеже да нађу утеху.
Молитви је присуствовао велики број грађана, деце, ученика школе у којој се трагедија десила, као и министар просвете Бранко Ружић.
"Ако не будемо бољи, ако не будемо боље слушали речи Божије, ако реч Божија не буде наш живот и због ње не постанемо бољи, онда ће нам све лоше речи постати бумеранг", поручио је патријарх.
"Важно да је свако постане бољи и свако погледа у себе, да свако потражи у себи у првом степену, да потражи кривицу и то је почетак и ако то чинимо, ако тако поставим свој живот, онда има право да упутим примедбе онима који су безнадежни и испуњени бригом" и додао да су ово вероватно речи које није требао да изговори данас и ово су речи које су сувишне.
Он је рекао да они који су требали да буду наша будућност и утеха одједном су изгубили живот.
"Пострадали су пред нашим очима, у нашем комшилуку, пред нашим очима, са нашом децом и од наше деце и наравно да је ужасна бол ранило душу сваког од нас, јер се ради о нашој деци, јер се ради о о догађају који не може да појми и смести у себе ниједна људска мисао и нема ниједне логике која појми шта се то збило, нећу рећи шта се то збива", поричио је српски патријарх.
Поручио је да треба да се помолимо за спас деце која су настрадала и да се помолимо за себе да нам се отвори Божији пут и да разумемо његову реч, као и да разумемо шта треба да буде узрок и циљ наших живота да знамо смернице и онда опет бићемо у искушењу, али да "морамо да будемо у вери Христовој".
"Родитељима који су изгубили своју децу, за њих молим да Господ да утеху, а и да дода веру јер верујем и сигуран сам не знам кад и ће видети све другачије, јер ово је ненадокнадиви губитак и знам да је празнина која се не може надоместити и да су они у Царство Божије у које ћемо сви отићи и да је оно сасвим другачије од овога и сигуран сам да и ваша деца тугују због ваше туге, али и гледају вас и да се моле за вас и све нас и да будемо бољи и да будемо одговорнији и свако на своме месту".
Истакао је да је важно да се помолимо сви и за рањене да се што пре опораве.
Додао је да је више поглавара цркава упутило саучешће и молитву за настрадале.
Рекао је да многи у свом животу имају проблеме, да неке реше, неке не реше, има много тешкоћа, непознаница, недоумица.
"Нешто је могло и да се не деси у нашем животу, а нешто необјашњиво се и дешава, оно што не можемо да избегнемо, а са нечим морамо да се суочимо, а то је смрт и она је једини нерешиви људски проблем", додао је он.
18:53 04.05.2023
У Грачаници велики број грађана одаје пошту страдалој деци и раднику обезбеђења у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.
У порти манастира Грачаница, у истоименом месту, читавог дана грађани у великом броју пале свеће и моле се за покој душе страдалих.
Свеће пале деца, ученици овдашњих основних и средњих школа, њихови родитељи, учетељи, наставници и професори. Пошту одају и запослени у јавним предузећима и установама, као и политички представници.
„Нека почивају у миру и да се овако нешто никоме и никада не деси“, поручују мештани Грачанице и околних села.
18:36 04.05.2023
„ Поступак против малолетног К. К. ће бити дуг“
Председник Струковног одељења полиције Ненад Љубишић данас је, поводом вишеструког убиства у школи "Владислав Рибникар", оценио да ће поступак против К. К. (13) бити дуг и све што се предвиђа, како он каже, су шпекулације.
"Што се тиче самих кривичних дела и одређених санкција за родитеље и малолетника, то треба препустити надлежном тужилаштву и судским органима. Треба се изведу докази, да се води поступак и да дође до пресуде, а то је дуг поступак и све што будемо говорили пре тога само су неке шпекулације", изјавио је Љубишић за Танјуг.
Љубишић је навео да Коста К. (13), по српском закону није кривично одговоран и додао да је једино могућа хоспитализација у одређену здравствену установу уколико надлежни процене да је небезбедан по околину.
18:33 04.05.2023
 За вршњачко насиље није одговорна искључиво породица... - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СРБИЈА
Знамо ли? Из дубине мрака велике трагедије чуло се страшно упозорење – за све
17:56 04.05.2023
Помен страдалима у ОШ "Владислав Рибникар" у Храму Светог Саве
Помен служи патријарх Порфирије у присуству бројних грађана који су дошли да се помоле за убијену децу и радника обезбеђења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала