- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли ће и деца од 12 година моћи у затвор?

© Фото : PixabayЗатвор
Затвор - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Након трагичног догађаја када је ученик ОШ „Владислав Рибникар" усмртио ватреним оружјем осморо деце и чувара, разматра се могућност спуштања границе кривичне одговорности малолетника са 14 на 12 година. Мишљења адвоката, психолога и јавности су подељена, а иако стопа малолетничког криминала не расте, степен и форма насиља ескалирају.
Адвокат Предраг Савић један је у низу правника који чврсто верује да је пут ка спречавању малолетничког криминала спуштање границе по којој дете односно малолетник може кривично да одговара пред судом. Иако статистика показује да је број малолетничких прекшаја у опадању, стручњаци опомињу да се карактер насилних чинова и бруталност деце драстично повећала у претходних неколико година.

Препоруке ЕУ о спуштању границе

Врло је битно да се та граница спусти јер су деца данас и психички и физички развијенија. Та граница је у Енглеској спуштена на 10 година, а у неким земљама Европске уније на 12 и намера европског законодавства, као и препорука у преговорима, конкретно преговарачком поглављу 23, јесте да се та граница спусти", говори Предраг Савић за Спутњик.
Он подсећа да су из Европе, која већ дуги низ година има искуства са оваквим страхотама, стизали сигнали још пре 20 година који су указивали на то да границу малолетништва треба спустити, као и да би требало увести ефикасније санкције против млађих малолетника починилаца кривичних дела.
Гледајући искуства других земаља, Савић примећује да се васпитне мере, појачан надзор и лечење у установама нису показали као довољни за делотворну борбу против малолетничког криминала. Он верује да би требало проширити обим и домет санкција у циљу преваспитавања и ефикасније борбе против малолетничке деликвенције.
Његово мишљење до сада нису делили многи, али би јучерашњи трагичан догађај, сматра Савић, требало да промени перцепцију везану за степен насиља и одговорности деце.
Знам да су такве идеје раније наилазиле на осуду психолога, психијатара и стручњака других профила који се баве заштитом дечијих права, али сматрам да је овај догађај послао врло јасну опомену да је неопходно применити и једну такву законску меру", јасан је наш саговорник.
CC0 / пиксабеј / У Енглеској деца од 10 година кривично одговарају, а спуштање границе испод 14 година је и препорука ЕУ
Ропство - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
У Енглеској деца од 10 година кривично одговарају, а спуштање границе испод 14 година је и препорука ЕУ
Он верује да би се оваквом мером донекле спречила или бар сузбила злоупотреба деце која је достигла страховите размере. Деца од 12 година, објашњава Савић из свог искуства али и примера других земаља, често су оружје у рукама како терориста, тако и организованог криминала. Малолетници учествују у ликвидацијама, док се у организованом криминалу све чешће посеже за децом као дилерима и транспортним „мазгама“ за пренос дроге.

Веће казне и за недоговорне родитеље

Кад је реч о одговорности родитеља, у овом конкретном случају она би могла и родитељу да се припише, и то по основи изазивања опште опасности, будући да још увек траје утврђивање чињеница које ће показати да ли је ватрено оружје остављено на месту које је детету било приступачно.
Што се тиче одговорности родитеља, они би теоретски могли да одговарају за кривично дело изазивања опште опасности. Чињеница да су детету оставили доступне оружје и муницију, да су дете обучили да буде убилачка машина теоретски би могла да изазове њихову кривичну одговорност. То ће, међутим, бити врашки тешко доказати", закључује Предраг Савић.
Адвокат и бивши судија Милан Савић заговорник је управо прописивања већих казни за неодговорно понашање родитеља, односно непоштовање одредби које осигуравају безбедност када је реч о ватреном оружју.
Требало би повећати одговорност родитеља за овакву ствар и увести да по кривичном законику у оваквом случају родитељ одговара због непоштовања одредби закона о оружју, односно чувања и коришћења оружја од контакта са дететом. Оружје је морало бити закључано и обезбеђено, муниција није смела бити уз оружје већ склоњена на друго, исто тако неприступачно место. Овде заиста може да се припише знатна, односно повећана кривична одговорност родитеља, у конкретном случају оца", говори за Спутњик Милан Савић који се залаже за то да се одговорност родитеља, када је реч о закону о оружју, доведе до степена саучесништва.

Задржавање детета

Предраг Савић објашњава да би у случају напуњених 14 година починилац злочина могао бити затворен у установи лечења на пет година, али да не може са сигурношћу рећи колико ће у оваквим условима, узимајући у обзир годиште детета, закон о породици и друге прописе, притвор у установи лечења трајати.
© Sputnik / Лола ЂорђевићТреба повећати и одговорност родитеља за непрописно чување и коришћење оружја од контакта са дететом
Пиштољ Застава Е39/Е40 - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Треба повећати и одговорност родитеља за непрописно чување и коришћење оружја од контакта са дететом
Милан Савић, такође, каже да не може да да стручни суд о временском трајању задржавања починиоца јер се ради о преседану у српском правосуђу.
Не памтим да је неко дете испод 14 година урадило не само ово него и нешто слично, тако да мислим да у нашој пракси нема примера за овако нешто и не знам колико могу да га држе. Он је тачно знао да неће одговарати јер је испод границе млађег пунолетног детета и да према њему не може бити примењена никаква санкција, што је на крају потврдило и више тужилаштво", закључује Милан Савић.
 За вршњачко насиље није одговорна искључиво породица... - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СРБИЈА
Знамо ли? Из дубине мрака велике трагедије чуло се страшно упозорење – за све
У емисији "Од четвртка до четвртка" било је речи и о незапамћеној трагедији која се у среду догодила у београдској школи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала