- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од губитника до финалисте: Немац се осветио Русу – а сада чува Новака

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MARCOUЈан Ленард Штруф
Јан Ленард Штруф - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
После успеха у Монте Карлу где је стигао до четвртфинала, Јан Ленард Штруф, немачки тенисер, наставио је да прави сензације на терену. На Мастерс у Мадриду дошао је као срећни губитник и стигао чак до финала где га чека Карлос Алкарас. Поред тога што ће се Немац борити за први трофеј у каријери уједно ће сачувати и Новака Ђоковића на првом месту.
Када је стигао у Мадрид Јан Ленард Штруф до главног жреба Мадрида могао је да дође само путем квалификација, где је стигао до финала, али га је тада савладао руски тенисер Аслан Карацев.
Међутим, неколико тенисера повуклo се са Мастерса у престоници Шпаније, а место срећног губитника припало је управо Штруфу који је добио прилику да се такмичи. И од првог кола имао је тежак задатак.
Желећи да на најбољи могући начин искористи прилику која му се не пружа свакоденвно, Штруф је одиграо фантастичан меч против Лоренца Сонега и наговестио да је у страховито доброј форми.
Колико је Немац решен да направи велики резултат било је јасно када је победио и Бена Шелтона, а нарочито Душана Лајовића који заиста игра невероватно у претходном периоду.
Уследила је победа и против Педра Ћаћина, али онда и највећа сензација када је Немац елиминисао Стефаноса Циципаса. У полуфиналу сачекао га је ривал из квалификација, Аслан Карацев који је поново отворио меч. Међутим, немачки тенисер преокренуо је меч и осветио му се, после чега се пласирао у своје прво Мастерс финале у каријери и уједно обезбедио најбољи пласман у каријери скоком на 28. место на АТП листи.
Колико год да је у доброј форми, Штруф ће имати изузетно тежак посао у финалу где га чека Карлос Алкарас. Уколико талентовани Шпанац одбрани титулу, самом појавом на Мастерсу у Риму где не брани ниједан бод престигао би Новака Ђоковића на првом месту АТП листе.
Штруф би против Алкараса уписао дефинитивно највећу победу у каријери, уједно би стигао и до прве титуле са 33 године, а и сачувао би Новака на првом месту.

„Нисам очекивао да ћу бити у финалу, стварно невероватно путовање у Мадриду. Порука је само та да никада не треба одустати и да увек треба пробати поново. Биће веома лепо играти са Алкарасом овде у финалу, биће сјајна атмосфера. Мислим да он има скор 19-0 или 20-0 у Шпанији на шљаци, тако да ћу имати много посла како бих га победио. Радујем се мечу. Сада има 20 година, а када смо играли на Ролан Гаросу имао је 18 година. Млад је играч и много се променио. Када видимо шта је постигао у последње две године, то је невероватно“, рекао је Штруф о мечу са талентованим Шпанцем.

Алкарас игра као фурија, изгубио је једини сет само на старту турнира од Емила Русуворија, после чега је остављао на нула сетова редом Григора Димитрова, Александра Зверева, Карена Хачанова и Борну Ћорића.
Хиљаде и хиљаде километара далеко је Штруф од фаворита, међутим његова победа није немућа јер је у прошлости већ доказао да уме да победи Алкараса.
Шпански и немачки тенисер састали су се пре две године на Ролан Гаросу, а Штруф је у три сета елиминисао Алкараса, који још увек тада није достигао свој највиши ниво, али је важио за једног од највећих талената који се појавио у тениском свету.
Састали су се још једном после тога на Вимблдону прошле године, а Немац је такође пружио одличан отпор. Меч је трајао четири сата и 14 минута, а Штруф је повео са 2:1 у сетовима, међутим Шпанац је освојио наредна два и на крају обезбедио друго коло.
Дакле, иако је Карлос велики фаворит, тешко је да ће до победе доћи глатко, а нема сумње да ће за Штруфа навијати и Новакови обожаватељи.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
СПОРТ
Новак тренирао са Русима: Андреј је био тениски херој – а српски ас га није заборавио
Аслан Карацев, руски тенисер - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СПОРТ
Рус елиминисан после велике драме – Алкарас против Немца за титулу
Филип Крајиновић - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СПОРТ
Срби настављају поход на титуле – Филип и Ласло у полуфиналу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала