- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Токијска карика: НАТО планира ширење утицаја и на Азијско-пацифички регион

© AFP 2023 / Toru HanaiЗаставице НАТО-а и Јапана
Заставице НАТО-а и Јапана - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
План НАТО алијансе да отвори своје представништво у Јапану показатељ је да ова организација има намеру да покуша да обузда Кину и ојача свој утицај у Азијско-пацифичком региону, оцењују за Спутњик руски експерти.
Могућност отварања представништва НАТО-а у Токију је, истичу стручњаци, покушај Сједињених Америчких Држава да створе глобални савез усмерен против Русије и Кине.
Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг, поводом планова НАТО да отвори представништво у Јапану, изјавила је да ће напредовање Северноатланске алијансе ка истоку довести до нарушавања стабилности у Азијско-пацифичком региону.
„Наставак ширења НАТО-а на исток, у Азијско-пацифички регион, као и његово мешање у регионалне послове неизбежно ће поткопати мир и стабилност“, изјавила је Нинг, наглашавајући да Азија не треба да постане арена геополитичке борбе.

САД и Јапан верују у причу о „агресивној Кини“

Валериј Кистанов, руководилац Центра за јапанске студије на Институту Кине и савремене Азије на Руској академији наука (РАН), сматра да НАТО планира да отвори представништво у Јапану јер се у Сједињеним Државама, Јапану и другим земљама-чланицама Алијансе све више покреће прича о наводној војној претњи од стране Кине.
„Они сматрају да Пекинг наводно води веома „агресивну“ политику према суседним државама. Овде се ради о ситуацијама у Источном и Јужно-кинеском мору. Што се тиче Источног кинеског мора, тамо Јапан и Кина имају веома јак сукоб око ненасељених острва Сенкаку која контролише Токио. Међутим, Пекинг их сматра својим и жели да их Јапан врати. Генерално, ситуација је веома напета“, објашњава саговорник Спутњика.
Поред тога, Јапанци и Американци сматрају да Кина наводно води „агресивну“ политику и у Јужно- кинеском мору, каже стручњак.

„По њима, Пекинг има велике територијалне претензије према својим суседима по острвима Вијетнама, Малезије и других земаља. Осим тога, они сматрају да ова земља наводно тамо ствара вештачка острва која милитаризује, војне базе, као и да полаже право на деведесет процената простора Јужно- кинеског мора“, прецизира наш саговорник.

Валериј Кистанов напомиње да велика тензија влада између Кине и Јапана и због питања Тајвана.
„Пекинг је веома појачао став према Тајвану из разлога што САД воде провокативну политику према кини везано за ово острву. Кина сматра да је Тајван њена отцепљена провинција и поставља себи задатак да се уједини са овим острвом. Наравно, пре свега, мирним путем. Међутим, САД и Јапан покушавају да одбране позиције Тајвана. Они су за то да Тајван задржи независност и у политичком и економском смислу јер заузима веома важну стратешку позицију. Због свега овога и постоје тензије око Тајвана“, објашњава наш саговорник.

Покушај обуздавања Кине

Према мишљењу стручњака, план земаља-чланица НАТО је да отварањем представништва у Јапану покушају да обуздају Кину.
„У последњој стратегији националне безбедности Јапана, која је усвојена у децембру 2022.године, Кина је представљена као изазов без преседана по јапанску безбедност уопште. Такође, у стратегији националне безбедности САД, усвојеној 2022.године, Пекинг је представљен не као изазов, него као претња. Исто тако виде Кину и остале земље-чланице Алијансе. Једноставно, НАТО и Јапан се уједињују да би могли да „обуздају“ Кину“, објашњава саговорник Спутњика.
Због тога, како каже Валериј Кистанов, Јапан и јача сарадњу са земљама-чланицама НАТО.
„Токио има безбедносни споразум са Сједињеним Америчким Државама већ неколико деценија. И генерално, сарадња између Јапана и Алијансе је већ у току. На пример, Велика Британија, Енглеска и Француска шаљу своје бродове у Индо-пацифички регион, где изводе заједничке маневре са јапанским снагама самоодбране и са САД. Све је ово усмерено против Кине“, истиче саговорник Спутњика.

Глобални савез усмерен против Русије и Кине

Василиј Кашин, директор Центра за свеобухватне европске и међународне студије на Националном истраживачком универзитету „Високе школе економије“, сматра да је Јапан кључни савезник САД у азијско-пацифичком региону и да ће управо овој земљи и бити поверен задатак да ојача утицај НАТО у овом региону.
„То ће бити прва земља која ће отворити стално представништво НАТО у азијско-пацифичком региону. Са Јапаном је започета сарадња јер ова држава има максимални индустријски потенцијал од свих савезника САД и већ има велико искуство у билатералној војној сарадњи са неким европским земљама, укључујући Велику Британију и Француску. Јапанци су далеко напредовали у развоју билатералних веза не само са САД, већ и са неким другим чланицама НАТО. И сада ће почети да сарађују са Алијансом у целини. Истовремено, Јапан представља језгро консолидације азијског система савеза усмерених на обуздавање Кине“, изјавио је стручњак за РТ.
Кашин сматра да је могуће отварање представништва НАТО у Јапану јасан сигнал да Алијанса има амбициозне планове за азијско-пацифички регион.
„Представништво ће им омогућити да брзо решавају питања везана за сарадњу, заједничке вежбе и друге војне интеграције. Ова ситуација показује да се интеракција између Јапана и НАТО драматично шири. Ово је прилично забрињавајући знак који указује на покушај САД да створе глобални савез који би могао бити искоришћен против Русије и Кине“, закључио је Кашин.
Према речима Валерија Кистанова, није искључено да ће се у овом представништву налазити више стотина људи који ће прикупљати и анализирати потребне информације не само о Кини, него и о Русији.
„Они ће координирати своје активности са Јапаном, у смислу развијања планова за заједничке војне операције против Кине, Русије, Северне Кореје. Представништво НАТО-а у Јапану обављаће обавештајну, аналитичку и координациону функцију“, објашњава саговорник Спутњика.
Подсетимо, јапански лист „Никеи“ објавио је 3. маја да НАТО следеће године намерава да отвори представништво у Јапану. Представништво ће представљати Канцеларију за везу преко које се Јапан и земље НАТО могу консултовати о разним питањима. Лист је истакао да и други савезници Алијансе у региону, посебно Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд, могу учествовати у таквим консултацијама преко Канцеларије за везу у Токију.
Јапански лист наводи да одговарајућа одлука може бити званично одобрена пре следећег самита НАТО, који ће бити одржан од 11-12. јуна у Виљнусу у Литванији.
Радник чисти интерконтиненталну балистичку ракету Топољ-М на аеромитингу у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
РУСИЈА
Јасан сигнал Алијанси: Белорусија припрема полигоне за размештање стратешких ракетних система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала